Najaar = vergeten plantseizoen

Wil jij een mooie begroeide tuin in de lente? Start dan in de herfst! Dat is namelijk het ideale moment om zowel vaste planten, zaden en bollen te planten. Tijd dus voor aandacht voor het vergeten plantseizoen.

Het najaar = het vergeten plantseizoen

Hoewel we ons de laatste 30 jaar hebben aangewend om voornamelijk in het voorjaar te tuinieren, redden veel van die nieuwe planten het niet door de steeds vaker voorkomende droogte- en hitteperiodes. Het najaar is eigenlijk een veel beter plantseizoen.

Geef vaste planten, zaden en bloembollen daarom bij voorkeur de komende maanden een plekje in je tuin of balkon. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Vaste planten gaan in die periode in rust en de grond is dan nog redelijk warm. Bovendien valt er voldoende regen zodat de bodem vochtig blijft. Zo hebben planten de tijd om te wortelen voordat de winter aanbreekt. Wanneer het voorjaar aanbreekt kunnen ze meteen starten met groeien. Resultaat: ze worden groter en bloeien mooier.
  • Ook zaden kun je beter in de herfst zaaien. Veel zaden in meerjarige mengsels hebben de winterse kou nodig om te kiemen. Als je in het voorjaar zou zaaien, komt een deel van het mengsel pas een jaar later op. Een ander voordeel is dat bepaalde eenjarige onkruiden zoals zevenblad of brandnetel minder kans krijgen. Deze soorten kiemen namelijk in het voorjaar op losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen de éénjarige onkruiden dus minder kunnen kiemen.
  • Hetzelfde geldt voor bloembollen. Zet ze deze maanden in de grond en komend voorjaar heb je al heel vroeg een bloeiende tuin. Bloemen als krokus en de narcis bloeien vroeg in het jaar. Dat is niet alleen leuk voor jezelf maar ook fijn voor insecten. Als bijvoorbeeld wilde bijen vroeg in het seizoen weer actief worden, zijn dit de eerste planten waar zij nectar kunnen vinden.

Meer redenen en uitgebreide informatie vind je op de website van Het Vergeten Plantseizoen.

Aandacht voor het vergeten plantseizoen: bloembollenactie

Ook GroeneBuurten wil buurtbewoners bewust maken van het belang van planten in de herfst. Daarom kun je op 5 oktober tussen 14:00-16:00 gratis biologische bloembollen komen ophalen bij Buurtkamer Welkom. Wees er op tijd bij want OP = OP.

Bovendien kun je om 14:30 een lezing volgen over het belang van de herfst als plantseizoen, inclusief wat dat bijdraagt aan biodiversiteitsherstel.

In de agenda lees je alle details.

Een reactie op “Najaar = vergeten plantseizoen

  1. Pingback: Boomtuin do’s (en don'ts!) - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.