Energiebesparen

energiebesparen

Met de stijgende energieprijzen is de komst van donkere en koudere dagen voor velen een spannende tijd. Gelukkig zijn er genoeg tips om energie in huis te besparen. 

Wees je bewust van je gebruik

De belangrijkste tip is natuurlijk: wees je bewust van je gebruik. Is het nodig dat er een lamp brandt in deze kamer? Staat de verwarming misschien onnodig aan? Moet ik dit halve wasje nu draaien of kan ik wachten tot de wasmand vol is? Het zijn stuk voor stuk kleinigheden maar door er op te letten kun je het energieverbruik aanzienlijk omlaag brengen. 

Bedenk daarnaast dat veel elektrische apparaten stroom gebruiken als ze op de stand-by modus staan. Dit ‘sluipgebruik’ is te voorkomen door de stekker te trekken uit apparaten die je niet gebruikt. Of praktischer: neem een stekkerdoos. Dan kun je meerdere apparaten in één keer uitschakelen. Oude apparaten gebruiken vaak meer stroom dus het is raadzaam die te vervangen. De gemeente Amsterdam kan daarbij een helpende hand bieden in de vorm van de zogenaamde witgoedregeling.

Een belangrijke tip is: douche niet te lang. Het loont de moeite om jezelf een tijdslimiet te stellen want warm water kost gewoon veel energie. Goede aanraders zijn: gebruik een zandloper of een wekker, of zet een liedje op dat zo’n vijf minuten duurt.

Wist je dat we vaker langer douchen dan we denken? Gemiddeld zo’n 9 minuten, terwijl 4 minuten geadviseerd wordt. Hoeveel korter kan jij het maken?

Hulpmiddelen

Puur door op bepaalde zaken te letten kunnen we dus al energie besparen. Soms biedt een eenvoudig hulpmiddel uitkomst. Een radiatorventilator is een kleine ventilator die je met magneetjes aan je radiatoren hangt. De ventilator blaast zachtjes meer warme lucht van je radiator je kamer in. Hierdoor voelt het al gauw warmer en kan je cv-ketel op een lagere temperatuur. 

Met radiatorfolie stop je onnodig warmteverlies van de radiator. Hierdoor benut de radiator zijn warmte efficiënter om de kamer te verwarmen.

Het is ook de moeite waard om een slimme thermostaat te kopen. Die is afgestemd op jouw gedrag waardoor je nooit de verwarming aan laat staan op momenten dat het niet nodig is. Je krijgt bovendien goed inzicht in je verbruik, wat weer kan helpen met energie besparen.

Een andere praktische tip is, laat je gordijnen niet voor de radiator hangen want zo blokkeer je de warmte. En doe ook ‘s avonds je gordijnen dicht om kou buiten te houden.

Met de huidige gasprijs kost het meer dan €5,- om een gemiddeld huis een uur te verwarmen met een gaskachel. Misschien kan een (elektrische) deken op de bank al uitkomst bieden. Dat kost namelijk minder dan €0,30 per uur. 

Creatief met energie

Energie besparen kan heel leuk zijn. Door een tochtrol bij een raam of voor de deur te leggen hou je de kou buiten en de warmte binnen. En die zijn prima zelf te maken! Op dezelfde wijze helpt een gordijn achter de voordeur om een tochtige deur aan te pakken. Je kan een goedkoop gordijn aanschaffen maar als je wilt kun je er met een lap stof van de markt en wat fantasie ook iets speciaals van maken.  

Een andere tip die wat creativiteit vergt is om af en toe eenpansgerechten te maken. In plaats van op 3 of 4 pitten tegelijk te koken, gebruik je dan maar één pit. Het is leuk om zelf recepten te bedenken. Voor de minder creatieve koker: in kranten of op kookwebsites vind je ook lekkere recepten. 

Meer informatie energiebesparen

We hebben slechts een paar tips opgesomd. Wie meer informatie wil kan online op veel plekken terecht. We noemen er een paar: