Je tuin of balkon vogelklaar met 5 tips

Word je ook zo blij van vogels in de tuin? GroeneBuurten geeft je vijf tips waarmee je zorgt dat ze gezond de winter doorkomen.

Natuurlijk!

Maak het jezelf gemakkelijk door de natuur het werk te laten doen. Zorg simpelweg voor een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken met bessen. Liefst niet al te netjes, dus tuinafval mag gewoon blijven liggen. Daar komen vanzelf allerlei insecten en bodemdieren op af. In zo’n tuin is volop voedsel voor vogels te vinden.

Bijvoeren mag

Voer aanbieden mag, zelfs jaarrond. Vogels zoeken van nature gevarieerd voedsel. Bovendien kunnen ze steeds minder voedsel vinden in de stad omdat alles wordt volgebouwd en de tuinen betegeld worden. Totdat we weer bij zinnen komen en meer ruimte vrijmaken voor groen, kan bijvoeren helemaal geen kwaad.

Wat wel en wat niet

Er is allerlei hoogwaardig vogelvoer verkrijgbaar: zadenmixen, pinda’s en producten als vetbollen of vogelpindakaas. Fruit zoals een appel of wat rozijnen mag ook. Zorg wel dat het voer van goede kwaliteit is en niet oud of beschimmeld. Vermijd verder producten die voor menselijk consumptie bedoeld zijn, zoals pindakaas en brood; die zijn veel te zout en veroorzaken nierfalen.

Overdaad schaadt

Geef niet te veel. Voer dat blijft liggen, kan bijdragen aan de verspreiding van ziektes en ongedierte aantrekken. Zorg liever voor kleine beetjes een paar keer per dag. De vogels wennen eraan en komen rond die tijdstippen even kijken. Een uitgelezen kans om ze goed te kunnen bekijken!

Liefst zonder zwerfafval

Die kant-en-klare netjes met vetbollen of pinda’s erin zijn niet zo handig als ze lijken. Vogels kunnen erin verstrikt raken. Bovendien eindigen ze vaak als zwerfafval. Neem metalen houders; veel duurzamer én goed schoon te maken met heet water.

Namens de vogels en GroeneBuurten, bij voorbaat dank!

 

PS: je kunt ook zelf grappige dingen maken met fruit; op internet zijn allerlei recepten te vinden

         

 

Een reactie op “Je tuin of balkon vogelklaar met 5 tips

  1. Pingback: Vogelsnack sinaasappel vetbol - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.