GroeneBuurten in het NRC

Simon Lenskens - NRC
Heel leuk en vleiend: afgelopen zaterdag verscheen er een artikel over GroeneBuurten in het NRC.

Regentuin Lydia als voorbeeld

Het artikel laat zien hoe we van Amsterdam een groenere en meer klimaatbestendige plek kunnen maken door al die tegels uit tuinen weg te halen. Om de lezers te laten zien hoe mooi dat kan worden, werd de binnentuin van Huis van de Wijk Lydia als voorbeeld genomen. Dat voelt als waardering voor al ons harde werk!

Niet alleen in het NRC maar ook op tv

De binnentuin van Lydia dient ook als voorbeeld op de televisie. Menno Bentveld (Vroege Vogels) heeft een programma gemaakt over water in Nederland, genaamd Waterman. Het bestaat uit vier delen en is elke zondag om 20:30 te zien op NPO2 (of via NPO Plus wanneer je maar wilt). In het derde deel over Amsterdam zijn de opnames in de tuin van Lydia te zien. Deze aflevering wordt uitgezonden op 25 april. Een aanrader als je benieuwd bent hoe we die allereerste dag met een ploeg vrijwilligers van start gingen om tegels te wippen.

Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Wil jij ook af van die tegels in je tuin? Daar zijn meerdere opties voor. Als je in Oud Zuid woont, kun je deelnemen aan onze GroeneBuurten-actie Tegels eruit in Stadsdeel Zuid. Voor meer informatie zie de complete projectpagina. Mocht je slechts  inspiratie op willen doen, kijk dan eens bij de 9 voorbeeldtuinen op die pagina. Ook vind je daar een toolbox met simpele instructies of filmpjes van klimaatbestendige maatregelen.

Andere onttegelacties

Woon je in andere stadsdelen, dan verzorgt Tegels eruit, groen erin! vergelijkbare acties in diverse buurten. Check hun website of jouw buurt daar ook tussen zit.
Verder verzorgt de gemeente Amsterdam dit jaar weer de tegelservice. Heel handig: verwijder ze zelf uit je tuin en zet ze op de juiste avond aan de straat. In de maanden april, mei, juni en september 2021 haalt de gemeente je tuintegels op. Kijk voor de juiste dagen per stadsdeel hier. Let op, vergeet niet ze van tevoren aan te melden!
Daarnaast kun je de door jou verwijderde tegels registreren bij het NK tegelwippen 2021. Dan weten we in het najaar welke stad het gelukt is om de meeste tegels te verruilen voor groen oppervlak!
Foto: Simon Lenskens – in opdracht van NRC