Groene (kinder)maatjes gezocht

Werk je graag op een groene plek? En vind je het leuk om daarbij anderen te begeleiden als maatje? Dan is een van onderstaande vrijwilligersfuncties als groen (kinder)maatje iets voor jou!

Plantenbakken onderhouden bij een school bij jou in de buurt – als groen (kinder)maatje

10 basisscholen in Zuid krijgen binnenkort plantenbakken om de kinderen op het schoolplein in contact te kunnen brengen met de natuur. Hierin zetten ze bloemen of eetbare planten. Zo kunnen de kinderen in de praktijk ervaren hoe planten groeien en bloeien, en hoe allerlei beestjes daarbij van belang zijn. De bakken worden aangeplant en onderhouden met behulp van vrijwilligers. Als je het fijn vindt om in het groen bezig te zijn, ook omdat het bij je in de buurt is, dan is dit misschien iets voor jou? Van planten tot oogsten, samen met de vrijwilligers en soms een klein groepje enthousiaste kinderen erbij. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel! Het werkrooster bepalen jullie zelf met de school, aangepast aan de seizoenen.

Het behoort ook tot de mogelijkheden om kinderen in kleine groepjes te vertellen over de natuur, eventueel met behulp van het lespakket over tuinieren, biodiversiteit en klimaatbestendigheid dat de school krijgt samen met de plantenbakken.

Op dit moment zijn het sowieso de volgende scholen die meedoen (eind december wordt de rest bekend):

  • Tobiasschoolspeciaal onderwijs, Rietwijkerstraat 55, 1059 VX Amsterdam
  • De Dongeschool, Dongestraat 12, 1078 JW Amsterdam
  • 6ᵉ Montessorischool Anne Frank, Niersstraat 41-43, 1078 VJ Amsterdam
  • OBS De Notenkraker, Theophile de Bockstraat 100-D, 1058 VC Amsterdam
  • Oscar Carré, Eerste Jan van der Heijdenstraat 161, 1072 TS Amsterdam
  • 1e Montessori School, Corellistraat 1, 1077 HA Amsterdam
  • 15ᵉ Montessori Openbare Basisschool (OMBS) Maas en Waal, Uiterwaardenstraat 544, 1079 AZ Amsterdam
  • Notenkraker Dependance, Woestduinstraat 14, 1058TE Amsterdam

Woon je in de buurt van een van de bovenstaande scholen, en wil je meer weten of je aanmelden? Dat kan via info@groenebuurten.nl, onder vermelding van de school waar je graag zou aansluiten.

Moestuinieren in de Tuin van de Wijk Olympus – als groenmaatje

Een andere optie om leuk en zinvol vrijwilligerswerk te doen is bij een buurttuin. Begin voorjaar 2024 start namelijk de Tuin van de Wijk Olympus, op de kop van het Olympiaplein. Buurtbewoners in een kwetsbare situatie komen daar samen om mee te helpen met moestuinieren in grote bakken. Ze sluiten aan voor de gezelligheid en een luisterend oor, terwijl ze de rust en weldaad ervaren van bezig zijn in het groen. Er wordt getuinierd tijdens twee werkochtenden in de week, van 10:00-11:30 uur.

We zoeken vrijwillige tuinmaatjes die meehelpen om de gewassen goed te laten groeien, het leuk vinden om een luisterende oor te bieden én de deelnemers kunnen begeleiden bij de werkzaamheden. Help mee op één of twee werkochtenden. Ervaring is niet vereist. Je kunt deelnemen aan meerdere trainingen die je ondersteunen bij dit vrijwilligerswerk. Verder behoort een vrijwilligersvergoeding tot de mogelijkheden.

Als je interesse hebt in (één van) deze vrijwilligersfuncties, of eerst meer wilt weten, neem dan contact op met Luella via info@groenebuurten.nl of 06-82370897.

Een reactie op “Groene (kinder)maatjes gezocht

  1. Pingback: (Moes)tuinen bijna van start - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.