Groen op uitdagende plekjes in 5 tips

Plan Makeover Dakterras

Stel je de stad eens voor als allerlei hoekjes en loze plekjes begroeid en bebloemd zouden zijn. Kansen genoeg! Ook in jouw omgeving. Hier een aantal tips en trucs om balkon of dak(terras) wat levendiger te maken. Heel simpel, en bijna onderhoudsvrij.

Groen op uitdagende plekjes zoals balkon of dak

Met een paar potten of bakken op je balkon of aan de reling maak je al een goed begin. En een klein plat dak boven de voordeur wordt met enkele simpele maatregelen een leuke groene plek. Meer ruimte tot je beschikking, zoals een dak(terras)? Zelfs op een dak waar je normaliter niet komt, kun je de natuur een handje helpen.

De 5 tips voor onderhoudsarme vergroening

Het kan best heet worden op een balkon of dak(terras) in de zomerzon, of erg winderig zijn. Daar kunnen veel planten niet zo goed tegen. Toch kun je met de volgende tips al veel beter resultaat verwachten. Mooi voordeel: hiermee maak je het ook jezelf een stuk gemakkelijker, want het is zo ook minder onderhoudswerk. Houd daarbij de volgende vijf tips in acht:

  • Gebruik grote potten, waar je desnoods meerdere planten samen in zet, in plaats van allemaal kleine aparte potten. Daarin wordt het vocht namelijk veel beter vastgehouden. PS: Zie het voorbeeld op onderstaande foto.
  • Zorg dat de aarde in de pot niet zo warm kan worden. Neem daarom liever aardewerken potten in plaats van plastic (want die isoleren veel beter). Of maak een beschutting rondom de potten. Dat kan bijvoorbeeld met borderranden, wilgentenen of hout. Bijkomend voordeel: zo kun je zelfs saaie cementbakken of oude hergebruikte potten opleuken. PS: Ook hiervan een voorbeeld op onderstaande foto.
  • Weet wat je koopt; neem planten die geschikt zijn voor dergelijke zware omstandigheden. Ga dus niet gewoon maar naar het tuincentrum om impulsaankopen te doen, want de meeste zijn waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Selecteer soorten die bestand zijn tegen droge en winderige omstandigheden. Een goede kweker als de Heliant heeft bijvoorbeeld een aparte pagina met Wilde planten in pot, vol met sterk en mooi inheems groen. Meer ideeĆ«n nodig? In de blog van Wildi komen ook 33 sterke balkonplanten aan bod, met foto’s.
  • Koop bij voorkeur volle-grond-planten. Deze zijn opgegroeid onder de natuurlijke omstandigheden buiten, en kunnen daarom tegen een stootje. De planten uit het tuincentrum zijn meestal gekweekt in de kas, kasplantjes dus šŸ˜‰ die het eenmaal buiten zwaar te verduren krijgen van zon en wind.
  • Wil je het nog simpeler aanpakken? Maak een bruin dak. Hier laat je de natuur gewoon zijn gang gaan nadat jij wat voorwaarden heb gecreĆ«erd. Neem hiervoor een beetje aarde (van de toplaag) van een stuk braakliggend terrein in je buurt en leg dit op een plat dak. Bijvoorbeeld boven je voordeur of het dak van een schuur. Als vanzelf gaan hier allerlei mooie wilde planten groeien. Een laagje van enkele centimeters is vaak al voldoende.
Meerdere planten in 1 pot

Winnend dakterras wordt aangepakt

GroeneBuurten hield een winactie met een groene make-over van balkon of dakterras. De winnaars met het dakterras zijn eruit: hun plannen zijn nu rond. Het groen komt in eilandjes met potten, een groen dakje en klimplanten langs de reling en tegen het muurtje. In de potten komen allerlei vaste planten en enkele boompjes waarmee schaduw gecreƫerd wordt. Er blijft dus nog genoeg ruimte over voor de bewoners zelf, om lekker te relaxen tussen al het groen.

De komende tijd wordt het werk uitgevoerd. Een update met foto’s volgt in het najaar. Daar kun je zien hoe bovenstaande tips in de praktijk zijn gebracht.