De Rat – overlastgever of zwart schaap?

De rat - overlastgever of zwart schaap?

Overlastgevers of zwart schaap van de stad? Ontdek de feiten en fabels achter vermeende overlastgevers in deze nieuwe rubriek. Deze eerste aflevering gaan we in op De Rat!

De rat – overlastgever of zwart schaap?

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de rat in de stad. Er is zelfs een rattenactieplan in de maak in Stadsdeel Zuid, zo was te lezen in de wijkkrant. Daarbij gaat ook de nodige aandacht naar de rol van openbaar groen. Maar heeft de rat misschien ook last van zijn faam als zwart schaap? Want wie is hier nu eigenlijk de echte overlastgever?

Het juiste perspectief

GroeneBuurten zet feiten en fabels rondom de rat graag in het juiste perspectief:

  • Is de rat een ziekteverspreider? Om te beginnen een weetje: de rat is best proper. Hij houdt zijn nest schoon, en gebruikt een soort van rattentoilet voor zijn behoeften. Het klopt dat de rat een aantal ziekteverwekkers (zoönosen) kan overbrengen. Maar dat geldt voor veel meer dieren in onze leefomgeving, ook voor onze huisdieren zoals katten, honden en cavia’s! Dus laten we vooral niet de risico’s overdrijven: er zijn weinig tot geen casussen bekend van mensen die de laatste tientallen jaren in Nederland daadwerkelijk ziek werden door zoönosen overgedragen door de rat.
  • Wat is de relatie tussen de rat en groen? Die is er dus eigenlijk niet echt. Feit: waar veel mensen zijn, zijn ratten. Dus ook in de parken en tuinen in de stad. Is dat een reden om het groen drastisch te gaan snoeien of zelfs te verwijderen? Nee, zeker niet! Want ook in buurten waar geen enkel stukje groen is, zijn ratten. Een rat schuilt net zo graag onder auto’s, parkeermeters of losse tegels. Dus groen preventief weghalen omdat er ratten zijn, garandeert niet dat de rattenoverlast weg is. De stad heeft juist behoefte aan meer groen, dus laten we voorkomen dat groen de zondebok wordt.
  • Wie is nu de echte overlastgever? Waarom neemt het aantal ratten eigenlijk zo toe? Heel simpel: er is in de stad gewoonweg veel voedsel voorhanden. Daarmee komt ook de echte overlastgever in beeld. Want wij, stadsbewoners, maken er een ongelooflijke troep van, met al ons heerlijke zwerfafval en naast de vuilcontainers geplaatste vuilniszakken. Een lopend buffet voor de rat! De oplossing voor de overlast van de rat ligt daarom in onze aanpak van ons afval.

Zelf iets doen?

Gooi dus geen afval op straat. Zet nooit een vuilniszak naast de vuilcontainer. Spreek mensen die dat wel doen erop aan, en wijs hen vriendelijk op de meest dichtstbijzijnde vuilnisbak of -container. Sluit je aan bij de steeds groter wordende groep van afvalrapers. En misschien kan de gemeente ook meer handhavers inzetten om boetes te geven aan mensen die toch te lui zijn en hun afval op straat gooien? Alles tezamen moet dat toch voor een schone stad kunnen zorgen.

Ratten schijnen trouwens niet zo dol te zijn op scherp ruikende beplanting. Ze mijden die plekken liever. Heb je een tuin of balkon en wil je rattenbezoek voorkomen? Mogelijk helpt het als je daar één of meerdere van de volgende planten neerzet: Mint, Knoflook, Basilicum, Tijm en Echinacea. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. En laten deze planten nu ook nog eens goed zijn voor insecten.

Foto: 7768740 via Pixabay

Een reactie op “De Rat – overlastgever of zwart schaap?

  1. Pingback: Klimop - Overlastgever of zwart Schaap? - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.