Biodiversiteit op de Koeienweide!

Nachtvlinders spotten

Afgelopen vrijdag werd er prachtig nieuws bekend gemaakt over de Koeienweide in het Vondelpark: dit ecologisch beheerde eiland heeft een uitzonderlijke soortenrijkdom! En dat midden in de stad, in het per vierkante meter drukste park ter wereld.

Tijdens een heuse wetenschappelijke expeditie werd hier een week lang gezocht naar insecten. De Leidse hoogleraar Menno Schilthuizen leidde het team van burgerwetenschappers, internationale experts en biologen.

Ook ’s nachts ging het onderzoek door. De Belgische nachtvlinderexpert Bart van Camp zocht dan bijvoorbeeld naar motten, want zo noemen wij nachtvlinders vaak. De aantallen die gevonden zijn, zijn indrukwekkend. Bijna 1.000 nachtvlinders van 132 verschillende soorten! Ook werden er enkele zeldzame soorten gespot, zoals de kraagvleugelmot en de zuidelijke bandspanner. De bijzondere panterspitskopmot werd zelfs op vier avonden gezien!

Volgens stadsecoloog Remco Daalder tonen de vondsten hoe belangrijk het is om zo’n gebiedje als de Koeienweide af te zonderen van de rest van het park.

Foto van de panterspitskopmot: Michael Kerr