Bijvriendelijkste geveltuin verkiezing

Zin in een leuke speurtocht? Let tijdens je dagelijkse blokje om extra goed op de geveltuinen in jouw straat of buurt. Zie je een geveltuin (het mag natuurlijk je eigen geveltuin zijn!) waar wilde bijen zoemen en vlinders vladderen? Staan er inheemse insectvriendelijke planten in? Nomineer de tuin dan voor onze bijvriendelijkste geveltuin-verkiezing. Heb je de smaak te pakken, geef je dan ook op om te helpen met de jaarlijkse geveltuin-schouw.

Wat vind jij de beste of mooiste geveltuin voor bijen?

We hopen op veel inzendingen want hoe meer genomineerden des te beter het in Amsterdam Zuid is gesteld met bijvriendelijke beplanting.

Dit jaar zet GroeneBuurten zich samen met de Bee Foundation in voor de wilde bijen tijdens de campagne ‘Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase’. Een van de acties is de verkiezing bijvriendelijkste geveltuin. Doe dus mee en nomineer je eigen geveltuin of een andere geveltuin uit de straat of buurt.

Hoe meedoen

  1. Loop door Amsterdam Zuid en ga op zoek naar een geveltuin waar je insecten ziet vliegen zoals wilde bijen, zweefvliegen, vlinders. Zij komen het liefst af op inheemse beplanting die veel nectar geven. Misschien waait of regent het en zie je tijdens je wandeling geen bijen maar wel goede beplanting? Dan kan die geveltuin ook meedoen. Wil je je extra goed voorbereiden lees dan over planten voor wilde bijen op bijvoorbeeld http://www.denederlandsebijen.nl/
  2. Maak een liggende (liever geen staand formaat) foto van de gehele geveltuin en eventueel ook een of twee close-ups van de beplanting in de geveltuin. Het is lastig om bijen op de foto te krijgen maar probeer wel om de beplanting scherp op de foto te zetten.
  3. Mail de foto(‘s) uiterlijk 1 september naar info@groenebuurten.nl onder vermelding van ‘bijvriendelijkste geveltuin’. Vergeet niet de straat en huisnummer erbij te vermelden zodat wij de eigenaar van de geveltuin kunnen benaderen als hij/zij kans maakt om een prijs.

Prijsuitreiking bijvriendelijkste geveltuin

GroeneBuurten-vrijwilligers beoordelen samen met enkele experts de inzendingen. Misschien hoort jouw (gevel)tuin ook wel bij de winnaars!

De prijsuitreiking vindt waarschijnlijk op 12 september plaats. Noteer die dag sowieso in je agenda. De locatie volgt. Vanwege het corona virus zal de feestelijke uitreiking anders zijn dan gepland, maar we hebben een ludieke oplossing verzonnen zodat genomineerden én andere geïnteresseerden toch kunnen meegenieten van de uitreiking. Hoe precies, daarover later meer.

De mogelijke prijswinnaars krijgen de week voor de prijsuitreiking te horen of ze kans maken om de bijvriendelijkste geveltuin-verkiezing te winnen.

Geveltuin schouw hulp gezocht

GroeneBuurten zoekt ook vrijwilligers om te helpen met de jaarlijkse geveltuin-schouw. Dus houd je ervan om lekker buiten te lopen met een doel, geef je dan op voor de schouw in jouw buurt of juist in een buurt die je (nog) niet zo goed kent. Uiteraard geven wij je tips waar je op moet letten tijdens de schouw. Meer informatie over het schouwen, zie: https://groenebuurten.nl/blokje-om-in-je-eigen-buurt/

Een reactie op “Bijvriendelijkste geveltuin verkiezing

  1. Pingback: Fotograferen in de natuur - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.