Bewoners aan het woord: Japanse Duizendknoop te lijf

Japanse duizendknoop

“Een paar maanden terug hebben we hier alles helemaal weggehaald; vandaag zagen we de eerste knoppen alweer boven de grond uit komen. Een enkele uitschieter was al zo’n 10 – 12 cm groot!“

Ziehier de frustratie van de ‘Duizendknoop-groep’ die om de twee weken op donderdagochtend in het Vondelpark op jacht gaat naar nieuwe scheuten van de Japanse Duizendknoop. Deze wordt gerekend tot een van de meest invasieve exoten die in snel tempo alles overwoekert. Met zeer nadelige gevolgen voor de biodiversiteit.

Hoe het begon

Het initiatief tot de groep werd twee jaar geleden genomen door Sandra. Ze rekruteerde een paar enthousiaste vrijwilligers om een stukje Vondelpark te ontdoen van de woekerende plant. Nadat de door Sandra gespotte plek onderhanden was genomen vroeg Nicole van de Groenvoorziening of de Schapenweide een soortgelijke behandeling kon krijgen. Sinds die tijd komt de groep regelmatig bijeen.

De aanpak van de Japanse duizendknoop

Als leidraad gebruikt de groep de interactieve site maps.amsterdam.nl, waar de locaties met Japanse Duizendknoop te vinden zijn. Het gebruikte materiaal bestaat uit schoppen, plastic zakken en een kruiwagen. De plant wordt uitgegraven en meteen afgevoerd. Deze methode werkt, maar het is wel een kwestie van lange adem. Want de wortels van de duizendknoop zijn lang en taai en het is niet altijd mogelijk om ze helemaal weg te werken. “Er wordt druk geëxperimenteerd met andere methodes”, vertelt Nicole. “Langs het Pieter Kranenburgpad zijn bladvlooien uitgezet. Op andere plekken wordt de plant met elektriciteit bestreden.” Dat laatste gebeurt o.a. langs de Schinkel.

Het is nog niet bekend hoe effectief deze methoden werkelijk zijn. Waarschijnlijk werkt een combinatie het best om de plant echt uit te putten. Over de Duizendknoop-groep is iedereen echter zeer te spreken, want in het Vondelpark wordt de plant in elk geval in toom gehouden.

Meedoen?

Wie zich in de strijd wil mengen, is zeer welkom! Het is gegarandeerd gezellig en er is altijd koffie … Je kunt je aanmelden bij GroeneBuurten via info@groenebuurten.nl