Bewoners aan het woord in de Vondelpark-Slurf

Werkochtend Slurf

De werkochtenden in de Slurf zijn weer begonnen. Om de twee weken ontfermen vrijwilligers zich op donderdagochtend over dit gedeelte van het Vondelpark. Ze halen brandnetel, braam en zevenblad weg en harken het grindpad aan. Ze planten verwilderingsbloembollen en ander nectarrijk groen. En natuurlijk verwijderen de vrijwilligers het zwerfafval dat ze tegenkomen.

Van zevenblad tot Kievitsbloem

De eerste werkochtend op 24 maart was mede door het prachtige weer een geslaagde sessie. Er waren oudgedienden aanwezig zoals Olga. Zij had net als de andere deelnemers oog voor de bloemen en vlinders maar vooral ook voor zevenblad. Zevenblad overwoekert in snel tempo andere planten en is vanwege de lange wortels lastig te verwijderen. Olga stortte zich meteen op dit karwei. Kees startte met het opruimen van zwerfafval. De vrijwilligers zijn deze ochtend redelijk te spreken over de staat waarin ze de Slurf aantroffen maar toch werden er weer meerdere kilo’s uit de bosjes gevist. Carola had naar goed gebruik koffie en thee meegenomen. Ze meldde zich voor de werkochtenden nadat ze twee jaar geleden de cursus natuurgids had gevolgd. “Dat was zeer inspirerend”, vertelde ze. “Ik hield altijd al van het Vondelpark maar nu kijk ik veel beter. Daardoor wordt het park nog leuker.” Ook Tineke was weer present. Ze wees trots op de plek waar nu prachtige kievitsbloemen staan. “Toen ik begon waren we alleen maar bezig om daar brandnetels uit de grond te trekken.”

Er waren ook een aantal nieuwe vrijwilligers, zoals Anita. Ze is dol op tuinieren en onderhield vroeger de grote tuin van haar moeder. Op zoek naar groene werkzaamheden kwam ze uit bij de Slurf. Ze komt elke dag met haar honden in het park, maar dit gedeelte kende ze nog niet echt. Ze was zeer te spreken over haar eerste werkochtend.

Ook meedoen?

De eerstvolgende werkochtend in de Slurf is op 19 mei. Alle hulp is welkom! Als je de eerste keer komt, stuur dan even een bericht naar simone@groenebuurten.nl. Meer informatie over de werkochtend Vondelpark-Slurf vind je op via https://groenebuurten.nl/agenda-item/werkochtend-vondelpark-slurf-4/2022-05-19/