7 redenen waarom elke tegel minder telt

7 redenen waarom elke tegel minder telt

Het was een poosje gangbaar om tuinen zoveel als mogelijk te betegelen. Gelukkig komen veel mensen tot inkeer en halen de tegels weer weg. Want er zijn genoeg redenen waarom je die tegels beter kunt vervangen voor groen.

De belangrijkste zeven voordelen van een groene tuin zijn:

  1. Het voorkomt wateroverlast in je buurt

De stad verdicht en versteent. Dat betekent dat er steeds minder ruimte is voor regenwater om in de bodem te zakken. Een groene tuin neemt wel regenwater op en voert het vertraagd af. Zo voorkom je overbelasting van de riolering tijdens hevige regenbuien.

  1. Het voorkomt hittestress

Steen en beton absorberen de warmte van de zon en houden dit lang vast. Daardoor loopt in hete zomers de temperatuur in de stad veel hoger op dan in landelijk gebied. Gemiddeld is het verschil vier °C, maar in compleet versteende straten is dat nog vele malen hoger. Dit wordt het hitte-eiland-effect genoemd. Een groene tuin daarentegen weerkaatst het zonlicht. Bovendien zorgt de verdamping door planten voor verkoeling.

  1. Het zorgt voor een stabiele grondwaterstand (goed voor de fundering van je huis!)

In een groene tuin kan regenwater infiltreren in de bodem in plaats van weg te lopen via het riool. Daardoor blijft de grondwaterstand stabiel en op peil. Dat is niet alleen belangrijk voor de bomen en struiken in je buurt, maar ook voor de fundering van huizen en gebouwen. De palen waarop Amsterdam gebouwd is, verrotten en verzwakken door de veranderende grondwaterstand.

  1. Het is goed voor de luchtkwaliteit

Planten filteren fijnstof uit de lucht waardoor de verontreinigde stadslucht in je omgeving een beetje minder vies wordt.

  1. Je helpt het herstel van de biodiversiteit

De vegetatie in jouw groene tuin biedt voedsel, schuil- en nestgelegenheid aan allerlei levende wezens. Vogels, vlinders, egels en insecten, maar ook allerlei nuttige bodemdiertjes en micro-organismen worden hiermee geholpen. Zo draag je bij aan het herstel van de biodiversiteit in ons land. Die verbetering van de natuurlijke balans komt ook jou ten goede.

  1. Je creëert een gezondere omgeving

Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen zich prettiger voelen en minder vaak ziek zijn in een groene omgeving. Men voelt zich minder gestresst. Ook herstellen patiënten sneller wanneer ze uitkijken op groen.

  1. En als laatste: groene tuinen zijn zoveel mooier!

Een laatste voordeel: iedereen geniet van het uitzicht op een groene tuin, ook jouw buren. Niemand kijkt graag uit op een saai grijze tuin met slechts tegels of steen, terwijl een levende, groene en bloeiende tuin bijdraagt aan een mooie en aangename stad. Dat gun jij de anderen toch ook!