Terugblik nachtvlinders: 81 soorten gezien

Gestippelde houtvlinder - Motten - Overlastgevers of zwart schaap?

Op 28 juni 2023 organiseerde GroeneBuurten de excursie nachtvlinders spotten. Nachtvlinderexpert Edo Goverse die namens de nachtvlinderwerkgroep van de KNNV de avond begeleidde telde maar liefst 81 verschillende soorten!

De avond begon met het opzetten van een lakenval; een groot wit laken waar een lamp op gericht werd waar de nachtvlinders op af komen. Ook werden nog twee kleinere lichtvallen geïnstalleerd. Het mooie van deze vallen is dat er geen nachtvlinder voor hoeft dood te gaan. Edo herkende de meeste vlinders direct en zo niet dan maakte hij een foto om de vlinder later alsnog te determineren.

Ook de deelnemers fotografeerden er op los en raakten super enthousiast van het vele gefladder en de bijzondere kleurrijke vlinders die werden gespot.

Soorten nachtvlinders

Benieuwd welke soorten we zagen? Klik op onderstaande links naar de soortenlijst met foto die Edo Goverse en Jan van Arkel maakten. Let op, dit is slechts een selectie van de soorten, de totale lijst is terug te vinden op www.waarneming.nl (selecteer daar de datum 28 juni en locatie Vondelpark om de 81 soorten te zien).

Soortenlijst Vlinders Koeienweide-28 29 juni 2023_Edo Goverse

Soortenlijst Vlinders Koeienweide-28 29 juni 2023_Jan van Arkel

Deelnemer Frans heeft nog een mooi verslag van de avond gemaakt. Zie: Verslag Frans van der Feen_Nachtvlinders spotten 28 juni 2023

Meer ruimte voor donker in de stad

Deze nachtelijke excursie organiseerde GroeneBuurten als onderdeel van onze campagne ‘Meer ruimte voor donker in de stad‘, omdat de dieren in de stad zoveel last hebben van lichtvervuiling.

Benieuwd welke activiteiten we nog meer organiseren? Houd onze nieuwsbrief en website in de gaten. De eerstvolgende excursie is een Vleermuisexcursie in het Vondelpark (staat nu op onze website gepland op 18 augustus maar we zijn in overleg om de datum te verplaatsen naar het weekend van 25-27 augustus tijdens de Nacht van de Vleermuis. Geef je nu vast op want het aantal plekken is beperkt).