Met de komst van kunstlicht zijn onze nachten niet langer donker maar eerder helverlicht. Terwijl donkere nachten een weldaad zijn voor ons mensen en ook voor de dieren in de stad. GroeneBuurten wil mensen daarom laten ervaren hoe fijn, mooi en behulpzaam de donkere nacht kan zijn. En helemaal niet zo eng als gedacht.
Meer ruimte voor donker in de stad
Eeuwenlang waren de nachten donker. Met de komst van kunstlicht is dat helemaal veranderd. Tegenwoordig zijn de nachten licht, zeker in de stad. Dankzij goedkoop ledlicht hangen tuinen vol met lampjes, en zijn ook afgelegen en ongebruikte laantjes en paden hel verlicht. Hoewel lichtminners en bangerikken hier blij van worden, is het minder fijn voor dieren en planten. Zij zijn afhankelijk van de donkerte van de nacht om tot rust te komen, te kunnen jagen, of hun weg of partner te vinden.
Dat licht in grote hoeveelheden is ook niet zo geweldig voor de mens zelf. Het heeft een negatief effect op ons bioritme. Daardoor slapen we slechter en krijgen meer last van mentale en fysieke problemen. Bovendien is voor al dat licht energie nodig, ook voor de zuinigere ledlampjes! Gezien de energie- en klimaatcrisis zijn die grote hoeveelheden, vaak nutteloos brandende, lampen niet wenselijk. Laten we daarom meer ruimte voor donkerte creëren in Amsterdam! Zodat ook dieren als de bosuil, rosse vleermuis en de witte tijger hier met ons kunnen blijven samenleven.
Activiteiten rondom donkere nachten
GroeneBuurten wil mensen laten ervaren hoe fijn, mooi en behulpzaam de donkere nacht kan zijn. We organiseren daarom dit jaar verschillende activiteiten die op de een of andere manier gelinkt zijn aan de nacht*. Voor ieder wat wils, ook voor kinderen! Denk bijvoorbeeld aan een workshop uilenballen pluizen, excursies over amfibieën, nachtvlinders spotten (28 juni) of een vleermuisexcursie (augustus), een excursie Nacht van de Nacht Koeienweide (28 oktober), een fietstocht Donkerte in de stad (22 oktober), spannende (poppenkast)verhalen voor kinderen (29 november) en we gaan op zoek naar lichtvervuiling op 22 en 29 november. Houd onze agenda en nieuwsbrief in de gaten voor alle activiteiten door het jaar heen.
Zelf thuis al beginnen?
Kijk eens rondom je huis waar overal licht schijnt. Want misschien kan dat eigenlijk best uit. Het snoer met kerstlampen in de struik of de lampjes op zonne-energie; heeft het wel nut dat ze aanstaan als je er zelf toch niet zit? Kan de buitenlamp ook alleen aan als je zelf de tuin ingaat? De natuur zal je dankbaar zijn voor elk beetje minder licht. Want samen maken we echt verschil.
Behoefte aan inspiratie over de nacht? Marjolein van Heemstra geeft inspirerende tips wat je verder zelf kunt doen. Of kijk op YouTube wat Govert Schilling als ambassadeur van de Nacht van de Nacht hierover te vertellen heeft.
*Met dank aan het NME-Fonds 2023 waarmee de activiteiten bekostigd worden.