Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zoek mee naar lichtvervuiling in de stad

22/11/2023 @ 19:00 - 20:30

Evenementenreeks Evenementenreeks (Alles weergeven)
Zoek mee naar lichtvervuiling in de stad

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. In onze stad is dat niet anders. Terwijl een donkere nacht zo’n weldaad is voor mens en dier. Bovendien wordt er zo elke avond weer een hoop energie verspild. Help mee om lichtvervuiling aan te pakken!

Zoek mee naar lichtvervuiling in de stad

Het is belangrijk om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Het verstoort het biologische ritme van mens en dier, met negatieve consequenties voor onze gezondheid en weerstand. Trekvogels raken gedesoriënteerd door de felverlichte stad en vliegen zich dood tegen de hoge gebouwen. Daarom gaan we op zoek naar nutteloos brandend licht in kantoor-, winkel- en schoolgebouwen. Omdat zich op de Zuidas de grootste concentratie kantoorgebouwen bevindt, is dat de focus.

Deze activiteit bestaat uit twee delen. De eerste avond fietsen we kriskras door de Zuidas en noteren de locaties waar het licht wel een onsje minder mag. Tijdens de tweede bijeenkomst gaan we de bedrijven en scholen schrijven om hen te wijzen op de lichtvervuiling én om te verzoeken het licht uit te doen tijdens de nacht.

Locatie, tijd en aanmelden

Zoektocht door de buurt: Woensdagavond 22 november van 19:00 – 20:30 uur. Op 29 november komen we nogmaals samen om brieven en mails te schrijven aan die organisaties en bedrijven die hun licht nutteloos laten branden. Startpunt van de zoektocht en plek van de bijeenkomst is Groenpunt Welkom, Stadionplein 65, 1076 CJ Amsterdam. Graag aanmelden via info@groenebuurten.nl.

Liever in je eigen buurt op zoek naar lichtvervuiling?

Als je liever op zoek gaat naar nutteloos brandend licht in je eigen buurt, is dat natuurlijk ook heel goed! Je kunt je eventueel wel aansluiten bij de tweede avond, als je het handig vindt om gezamenlijk goede inhoudelijke brieven op papier te zetten.

Als je dat ook liever zelf thuis doet, laat ons dan alsjeblieft wel weten welke kantoor-, winkel- en schoolgebouwen je aangeschreven hebt, zodat we een stedelijk overzicht kunnen samenstellen van lichtvervuilers.

Ook heel interessant is een nieuwe initiatief van de gemeente: als je last hebt van fel brandende lampen op straat, kun je vragen of deze uit kunnen of minder fel branden. Lees hier hoe je dat precies doet.

Meer activiteiten in het kader van lichtvervuiling

GroeneBuurten wil mensen laten ervaren hoe fijn, mooi en behulpzaam de donkere nacht kan zijn. We organiseren daarom dit jaar verschillende activiteiten met als doel meer ruimte te creëren voor donkerte in de stad*. Voor ieder wat wils, ook voor kinderen! Zo verzorgt Egon Adel bijvoorbeeld de poppenkastvoorstelling Licht uit voor kinderen van 4-9 jaar. Houd onze agenda en nieuwsbrief in de gaten voor alle komende activiteiten.

*Met dank aan het NME-Fonds 2023 waarmee de activiteiten bekostigd worden.
Foto: 652234 via Pixabay

Gegevens

Datum:
22/11/2023
Tijd:
19:00 - 20:30
Serie: