De vogelvriendelijke tuinen van Olympus

Stadsvogels in tuinen van Olympus

Buurtbewoners kennen de groene geveltuin van Olympus al; een trekpleister voor insecten en daarmee ook voor vogels. De kleine binnentuin is nog niet zo bekend. Ook deze wordt nu vogelvriendelijk ingericht. Hij is niet toegankelijk voor bezoekers en biedt daarom een rustige plek.

Er staan al struiken en planten met eetbare zaden en vruchten. De insecten die op de bloeiende planten afkomen, vormen een belangrijke natuurlijke voedselbron voor vogels. En de doornige struiken en het gevelgroen bieden goede schuil- en broedplaatsen. In het najaar wordt ook nog een aantal vogelhuisjes opgehangen. Bovendien is er een waterschaal geplaatst om te drinken of een bad te nemen om hun veren te poetsen.

Aanbod van natuurlijk én aanvullend voedsel

Omdat de stad steeds meer versteend raakt, is er steeds minder natuurlijk voedsel te vinden voor vogels. Het kan dus echt geen kwaad om extra voer aan te bieden. De binnentuin van Olympus heeft verschillende voederplekken, aan de muur, op de grond en op een voederplateau. Elke vogelsoort heeft namelijk een voorkeur voor plaatsen waar naar voedsel wordt gezocht. Er ligt zaad en stukjes fruit van bijvoorbeeld appels. Daarnaast krijgen de vogels gedroogde meelwormen en pinda’s.

Vogels kijken met zoekkaarten

De voederplaatsen en drinkbak in de stille binnentuin bieden een uitstekende plaats om rustig de vogels te observeren! Kom zelf ook eens kijken. Een goed moment is aan het einde van de dag, dan komen de vogeltjes vaak wat te eten zoeken.

Bij de balie liggen zoekkaarten waarop kinderen kunnen aankruisen welke soorten ze gezien hebben. Leuk om eens samen met je (klein- of oppas-)kinderen te doen.

Workshops om je eigen tuin vogelvriendelijk te maken – samen met kinderen

Je kunt ook je eigen tuin of balkon vogelvriendelijker maken. Wil je weten hoe? Neem dan deel aan de verschillende workshops die GroeneBuurten organiseert in Huis van de Wijk Olympus.