Bewoners aan het woord: de bijvriendelijke geveltuin van Rimkje en Petra

Hoera! De winnaars van de meest bijvriendelijke geveltuin zijn bekend! GroeneBuurten ging langs om hen persoonlijk te feliciteren en de eerste prijs te overhandigen, namelijk het boek Stille Aarde van insectenexpert Dave Goulson. De geveltuin verkiezing is onderdeel van  “Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase”.

Een fijn thuis

Buurtbewoonsters, Rimkje en Petra onderhouden samen een grote geveltuin ter hoogte van de Sloterkade 165-166. “Het begon allemaal met het initiatief van buurvrouw Krista ongeveer 2 jaar geleden. We hebben de tuin destijds samen aangevraagd omdat we de straat nogal grauw vonden, ook lag er soms hondenpoep. Sinds de geveltuin er is voelt het hier ook meer als onze eigen plek.” De geveltuin zorgt dus niet alleen voor een fijner thuis voor de bijen maar ook voor bewoners. Ook andere buurtbewoners valt deze groene oase in de straat op. “Er stoppen geregeld buurtbewoners om de tuin te complimenteren. De geveltuin zorgt daarom voor meer aanspraak op straat, dat is natuurlijk een mooi gevolg.”

Groene vingers

Dat de tuin zo bij-vriendelijk is, is volgens Petra te wijten aan de kennis en inzet van Rimkje. Rimkje geeft aan veel van haar groene kennis te hebben opgedaan tijdens activiteiten op volkstuinvereniging Amstelglorie waar ze o.a. meehielp bij de wilde plantenborders. De selectie van de planten is dus zorgvuldig gekozen.

Op naar de landelijke verkiezingen

De buurvrouwen houden elkaar enthousiast en denken samen over duurzame initiatieven in de buurt. “We zouden graag de kade ook wat groener maken. En na het winnen van deze prijs willen we graag doorgaan voor een landelijke verkiezing.” Helaas bestaat die nog niet maar hun enthousiasme is aanstekelijk. 

Enthousiast?

Ben jij enthousiast geworden van dit verhaal en ook graag een geveltuin starten? Op onze website kun je gemakkelijk vinden hoe je deze gemakkelijk kunt aanvragen. Ook kun je bij ons terecht voor advies over beplanting en het aanvragen van budget voor een bewonersinitiatief.