Bewoners aan het woord: de afvalrapers van Olympiakwartier

Betrokken bewoners rapen zwerfafval in het Olympiakwartier (de buurt ten westen van het Olympiaplein). Eerst alleen en nu gezamenlijk. Dat bleek niet alleen gezelliger, maar het werkt daarnaast ook goed om er weer anderen bij te betrekken. Met een geweldig (en schoon) resultaat! Mechtild, een van de rapers, schreef hier een stukje over.

Zwerfvuil rapen: een verslaving!

Buurtgenoten Michiel, Marly en Allard raapten al een poosje los van elkaar zwerfvuil in het Olympiakwartier. Sinds maart 2020 doen ze dat gezamenlijk; een keer per maand verzamelen ze op de brug Marathonweg en gaan vanuit daar de straten in. Dat trekt ook weer anderen aan die mee willen helpen. Inmiddels werken gemiddeld zo’n tien rapers mee.

In het begin was het zwaar, zoveel troep lag er. Maar als het dan weer schoon is, geeft dat zoveel voldoening … verslavend gewoon! Bovendien ben je lekker buiten en je beweegt. En het is meestal maar een uurtje werk (ook om een lamme hand van de afvalgrijper te voorkomen).

Resultaten: geraapt afval in kilo’s, emmers en uren

En wat een resultaten! Sinds maart 2020 hebben gemiddeld tien rapers 19 keer een uur de buurt aangepakt. Dat komt op een totaal van 189 uur. Naar schatting hebben we ongeveer 37.800 stuks afval verwijderd. Dat moeten duizenden kilo’s zijn!

En tussendoor wordt ook nog solo geraapt: Allard vrijwel elke dag zo’n 3,5 uur en hij ruimt van alles op. Michiel raapt ook solo én heeft zijn handen vol aan het regelen van mensen en afvalgrijpers. Elwin raapt twee vuilniszakken per week, 520 kilo per jaar. Marly raapt solo nog eens 78 uur oftewel 195 volle emmers oftewel 5.824 stuks afval per jaar. Ze heeft daarnaast de afvalcontainers in haar straatje ‘geadopteerd’. En Mechtild besteedt zo’n 252 uur per jaar aan haar verslaving, oftewel 416 volle emmers.

Maak je niet druk

Je druk maken om het gedrag van mensen moet je maar opgeven, want het is de mensheid die zich dit zelf aandoet. En het is fijn om je ergernis om te zetten in iets positiefs. Het is net als het huishouden: je moet elke keer gewoon weer aan de bak. De enige ergernis die overblijft zijn de peuken – niet te doen om die te rapen!

Je aansluiten bij ons of zelf een raapgroep starten in jouw buurt?

Ga voor informatie naar zwerfiezuid@gmail.com

Voor het adopteren van een afvalcontainer kun je terecht bij www.amsterdam.nl/afval.