Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus natuurgids Koeienweide Speciale doelgroepen (start)

8 april @ 19:00 - 20:30

cursus natuurgids Koeienweide

In april, mei en juni 2024 organiseert GroeneBuurten een cursus natuurgids Koeienweide met extra focus op Speciale doelgroepen.

Doe mee met de Cursus Natuurgids Koeienweide

Wil je weten welke inheemse flora op de Koeienweide groeit en welke dieren er leven? En wil je leren hoe je je kennis op een inspirerende manier kan overdragen aan kinderen? Tijdens de lessen krijg je didactische tips zodat je na de cursus zelf rondleidingen kunt geven aan schoolkinderen over het natuureducatie pad. De laatste les wordt afgesloten met een kennisquiz.
Dit jaar geven wij extra aandacht aan het verzorgen van rondleidingen aan groepen uit speciaal onderwijs. Denk aan leerlingen die extra onderwijsondersteuning nodig hebben, met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap of leerlingen met leer- of gedragsproblemen.

Word jij onze nieuwe natuurgids?

Docenten

Onder leiding van groendeskundige Johan Kleijn. Plus 2 gastlessen verzorgd door docenten uit het speciaal onderwijs.

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in natuur en wil je jouw enthousiasme delen met kinderen en volwassenen? Ben je regelmatig beschikbaar doordeweeks voor de educatieve rondleidingen voor groepen uit het (speciaal) onderwijs en BSO of in het weekend voor rondleidingen tijdens een Open Dag? Geef je dan op en word natuurgids voor de Koeienweide.

“Je hoeft het echt niet te kunnen benoemen. Het weten hoe iets heet is handig – dit is een kievitsbloem en dat een vink – maar veel leuker en essentiëler is het prikkelen van de zintuigen van de kinderen. Laten ervaren wat er is en dat dat mooi, bijzonder, heel gewoon, eng of wat dan ook is”. (citaat Wietze Vos – natuurgids Koeienweide). Lees via deze link waarom onze natuurgids Wietze Vos al 10 jaar rondleidingen verzorgt.

Praktische informatie

De basiscursus* bestaat uit verschillende onderdelen. Totaal 9 lessen waar theorie en praktijk worden gecombineerd. Tijdens of na de cursus volgen 2 meelooprondleidingen met een ervaren natuurgids en 2 ‘proeven van bekwaamheid’ in de praktijk, waarbij je zelf de rondleiding geeft en een ervaren natuurgids meeloopt voor eventuele back-up en feedback. Na afronding van alle onderdelen ontvang je een certificaat.

Data en tijden

Cursusdagen: De 9 lessen vinden plaats op maandagavond en eenmalig op woensdagmiddag.

Tijden: in april van 19.00-20.30 uur. In mei en juni van 19.30-21.00 uur.

Les 1. maandag 8 april
Les 2. maandag 15 april
Les 3. maandag 22 april
Les 4. maandag 13 mei
Les 5. maandag 27 mei
Les 6. maandag 3 juni
Les 7. woensdag 12 juni 14.00-16.00 uur: excursie Ecologisch beheer bezien door de ogen van een bij
Les 8. maandag 17 juni
Les 9. maandag 24 juni Afsluiting met kennisquiz

Extra: Zondag 9 juni van 10.00-16.00 uur is er een Open Dag op de Koeienweide. Dit is tevens een facultatieve ‘oefendag’ waarbij cursisten kunnen meelopen met bestaande gidsen en zelf kunnen oefenen met het rondleiden van groepjes volwassenen/kinderen.

Locatie

De cursus vindt plaats op de ecologisch beheerde Koeienweide in het Vondelpark. Rondom de Koeienweide is een natuurpad aangelegd voor natuureducatie met groepen. Zie ook: https://groenebuurten.nl/vondelpark/locaties/

Kosten

De cursus kost € 90,00 (€ 75,00 Stadspas) inclusief (digitaal) lesmateriaal.

De gidsen die daadwerkelijk rondleidingen gaan verzorgen kunnen na 3x gidsen hun deelnemersbijdrage terugkrijgen.

Aanmelden of meer informatie

Stuur een mail naar simone@groenebuurten.nl. Of bel met Simone via 06-20539629.

PS De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers.

 

*Deze cursus is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het NME-fonds.

Gegevens

Datum:
8 april
Tijd:
19:00 - 20:30

Locatie

Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps