Van poepplek naar boomtuin

Dit jaar besteden we bij GroeneBuurten extra aandacht aan de boomtuin. Voor wie niet bekend is met deze term, de boomspiegel is het kale stuk grond rondom de boom en wordt vaak gebruikt als asbak of fietsenstalling. Niet echt fleurig dus. Gelukkig kun je daar als inwoner van Amsterdam eenvoudig verandering in brengen door een boomtuin te starten. 

Gratis boomtuin workshop

Maar hoe begin je een boomtuin? Op 24 september organiseert GroeneBuurten in het kader van Burendag een gratis workshop Boomtuintjes aanleggen. We zullen o.a. uitleggen welke planten geschikt zijn, hoe je jouw buurt kunt betrekken en aan welke voorwaarden de boomtuin moet voldoen. Tijdens deze middag is er gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken door mee te helpen met de aanplant van de boomtuintjes bij Huis van de Wijk Olympus. Zien we jou ook op 24 september? Hou voor de exacte tijd het event op de website in de gaten.

Inspiratie? Kijk in de wijk!

Kun je niet bij de workshop zijn of wil je van tevoren al inspiratie op doen? Door heel de stad vind je prachtige voorbeelden. Ga erop uit en ontdek wat er in jouw wijk al gebeurd. Ook wij gingen op pad door Oud-Zuid om te zien hoe het gesteld is met de boomtuintjes hier. Wat blijkt: Groen doen, lijkt aanstekelijk te werken!

In de Gerrit van der Veenstraat vind je een heleboel verzorgde tuintjes, zowel gevel- als boomtuintjes kleuren hier de straat. Ook langs de Schinkel zijn er prachtige groene plekjes te vinden, de grote boomspiegels worden daar door betrokken bewoners onderhouden. 

In de Derde Schinkelstraat heeft recent een prachtige ‘boom-makeover’ plaatsgevonden. Zie je het verschil?

Potentie genoeg!

Naast inspiratie is er ook nog veel potentie te zien. Bijvoorbeeld in de Van Breestraat en de Johannes Verhulststraat, hier bevinden zich grote boomspiegels zoals het voorbeeld hieronder. 

Gaan jouw handen nu ook al jeuken en kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met boomtuintjes in jouw straat? Kom langs op 24 september bij de Boomtuin workshop.

Mocht je er niet bij kunnen zijn dan lees je op de website van de gemeente alle voorwaarden voor de aanvraag van een boomtuin. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan de aarde met meer dan 5cm op te hogen, dit is namelijk schadelijk voor de boom zelf. Lees hier waarom.