Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fietstocht Het Donker In!

20/10/2023 @ 19:30 - 21:30

Fietstocht het donker in!

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Het kunstlicht vormt een deken rondom ons land die zelfs vanuit de ruimte goed te zien is. Terwijl een donkere nacht zo’n weldaad is voor mens en dier. Ervaar het zelf en fiets mee!

Waarom een Fietstocht Het Donker in?

Het is belangrijk om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder. Daarom laten we mensen graag zien hoe mooi de nacht is zonder kunstverlichting. Bovendien kun je jouw kennis erna inzetten om mee te helpen aan minder lichtvervuiling.

Ervaar het zelf: al fietsend het donker in

Wil jij ook ervaren hoe fijn het is om in het donker te zijn? Te kunnen vertrouwen op je eigen ogen wanneer deze eenmaal gewend zijn?

Onderweg bekijken we verschillende soorten verlichting: welke lampen helpen je op weg, en welke soort lampen verblinden? Dragen de lampen echt bij aan een gevoel van veiligheid of levert het veel donkerder stuk erachter juist meer risico op? Door op 20 oktober mee te fietsen naar het Amsterdamse Bos krijg je meer inzicht in licht, lichtvervuiling en mogelijkheden om hier iets tegen te doen.

We zullen ook regelmatig stilstaan om andere zintuigen aan het werk te zetten. Waarschijnlijk hoor je geluiden die je anders niet waarneemt, of ruik je geuren die je overdag niet zou waarnemen.

Locatie en tijd

Vrijdagavond 20 oktober van 19:30 – 21:30 uur. We verzamelen op de hoek van het IJsbaanpad, daar waar het Piet Kranenbergpad begint.

Aanmelden

Aanmelden via info@groenebuurten.nl is verplicht want VOL = VOL. Er kunnen maximaal 10 mensen mee. De tocht gaat door met minimaal 4 deelnemers.

Meer activiteiten in het kader van lichtvervuiling

GroeneBuurten wil mensen laten ervaren hoe fijn, mooi en behulpzaam de donkere nacht kan zijn. We organiseren daarom dit jaar verschillende activiteiten met als doel meer ruimte te creëren voor donkerte in de stad*. Voor ieder wat wils, ook voor kinderen! Sommigen hebben al plaatsgevonden, maar ook dit najaar is er nog genoeg te doen. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht naar onverlichte buitengebieden of spannende (poppenkast)verhalen voor kinderen. Ook gaan we op zoek naar onnodig brandend licht bij bedrijven en scholen in de buurt. Houd onze agenda en nieuwsbrief in de gaten voor alle komende activiteiten.

*Met dank aan het NME-Fonds 2023 waarmee de activiteiten bekostigd worden.
Foto: cocoandwifi via Pixabay

Gegevens

Datum:
20/10/2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorieën:
, , , , , , , ,