Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus eten uit de natuur (wordt verzet)

10/05/2020 @ 10:00 - 13:00

Wegens het corona virus wordt de cursus verzet naar een nader te bepalen datum. Geef je nu wel alvast op zodat we je op de hoogte kunnen houden zodra nieuwe data bekend zijn.Kan je niet wachten? Doe dan in juni mee met onze GroeneBuurten-webinar over eten uit de natuur, verzorgd door Wies Teepe.

Op zondag 10 mei zou  een 6-delige cursus Eten uit de natuur starten.
De cursus bestaat uit een theorieavond, vier inspirerende excursies op verschillende locaties, inclusief proeverijen van de eetbare planten die we zien. We sluiten af met een kennisquiz, eigengemaakte hapjes en de uitreiking van een certificaat.

De cursisten leren ongeveer 50 eetbare inheemse planten herkennen met aandacht voor de kenmerken van elke plant, standplaats en toepassingen. Je krijgt kennis van de plekken waar geplukt kan worden. Natuurlijk bespreken we de plukregels voor duurzaam plukken, voor je eigen veiligheid en voor het voortbestaan van de natuur. Tijdens de 2e, 3e of 4e excursie geeft elke cursist een korte presentaties (max.5 minuten) van hun favoriete eetbare plant. Ook het maken van een kort verslag van een van de excursies is onderdeel van de cursus. De cursisten die de ambitie hebben zelf gids te worden, kunnen oefenen met rondleiden.

De focus in de cursus ligt op de inheemse planten in en rond Amsterdam, met name die van de Koeienweide. De excursies vinden plaats in vier biotopen: Veenweidegebied, bos, duin en polder- annex rivierenlandschap.

Naast eetbaarheid is er aandacht voor kenmerken van de plantenfamilies. Je krijgt een globaal beeld van het geheel aan eetbare natuur in Nederland en raakt dus bekend met verschillende biotopen.

Klik hier voor meer informatie over de Koeienweide.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor natuurliefhebbers die meer willen weten over eetbare planten en kruiden en speciaal voor mensen die het leuk vinden om zelf excursies te verzorgen voor kleine groepjes op de Koeienweide in het Vondelpark.

Cursusleiding

De cursus is onder leiding van Wies Teepe. Wies is bioloog, natuurgids en heeft 20 jaar ervaring als rondleider met specialisatie eten uit de natuur. Zie ook de website van Wies Teepe: www.etenuitdenatuur.nl

Bij meer dan 15 deelnemers wordt een tweede cursusleider toegevoegd. Tijdens de excursies wordt de groep dan gesplitst in tweeën. Voordeel is dat de cursisten alles op twee manieren horen vertellen, want elke gids heeft zijn eigen stijl.

Data, tijden en locaties

  1. Zondag 10 mei, 10.00 – 13.00 uur. Wandelexcursie Koeienweide, Vondelpark, inclusief proeverij.
  2. Maandag 25 mei, 19.30 – 21.30 uur. Theorieavond en uitleg verloop cursus. Inclusief proeverij. Locatie: Huis van de Wijk Olympus (Olympiaweg 29)
  3. Zondag 21 juni, 10.00 – 13.00 uur. Wandelexcursie op het Vogeleiland in het Amsterdamse Bos. Inclusief presentaties cursisten en kleine proeverij.
  4. Zondag 6 september, 10.00 – 13.00 uur. Wandelexcursie Kennemerduinen, Overveen, inclusief presentaties cursisten en kleine proeverij.
  5. Zondag 27 september, 10.00 – 12.30 à 13.00 uur. Fietsexcursie Amstelland vanaf Riekermolen. Inclusief presentaties cursisten en kleine proeverij.
  6. Maandag 5 oktober, 19.30-21.30 uur. Afsluitende avond. Kennis-quiz, uitreiking certificaat, proeverij van door cursisten gemaakte hapjes. Locatie: Huis van de Wijk Olympus.

Deelnemers dienen alle data aanwezig te zijn.

Cursus kosten

Totaal € 50,00.

Aanmelden

via simone@groenebuurten.nl

Gegevens

Datum:
10/05/2020
Tijd:
10:00 - 13:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps