Regelmatig besteden we aandacht aan groene activiteiten in het Vondelpark. Zuid heeft echter nog vijf parken die zeer de moeite waard zijn. Het Beatrixpark is daar één van, een oase tussen de RAI en de Zuidas.
Eekhoorns en vleermuizen
Het Beatrixpark is in veel opzichten onvergelijkbaar met andere parken. Jeroen Favot, hoofd-groenvoorziening van Stadswerken Gemeente Amsterdam, moet dan ook even goed nadenken over de vraag wat het park voor hem bijzonder maakt. “Er moet goed op de eekhoorns worden gelet bij het kappen van bomen” zegt hij. “Ze komen uit het Amsterdamse bos in het Beatrixpark terecht en kunnen daar prima leven. Dat heb je in het Vondelpark niet” Hij wijst daarnaast op de aanwezigheid van vleermuizen. Wie zich in dat laatste meer wil verdiepen kan terecht op https://maps.amsterdam.nl/ waar alle vleermuis-waarnemingen in kaart zijn gebracht.
Jeroen is verantwoordelijk voor 6 parken, samen met een team van 16 medewerkers. Hij vertelt dat er in het najaar een drietal grote onderhoudsprojecten op stapel staan voor het park. Maar voor dagelijks onderhoud loopt hij aan tegen een tekort aan menskracht. Hij is dan ook heel blij met de vrijwilligers die door de Vrienden van het Beatrixpark gemobiliseerd worden.
Meer dan 200 soorten bomen
Elodie Luinge, bestuurslid van de Vrienden van het Beatrixpark, staat ons graag te woord. “Wat het park onder andere uniek maakt is de grote verscheidenheid aan bomen, wel meer dan 200 soorten”, zo vertelt ze. Bij een aantal hangen bordjes met daarop gegevens over de boom.
Er valt in het park overigens meer te leren want ook bij de Artsenijhof, de kruidentuin in het park, is veel informatie te vinden. Dit is een geliefde plek voor vrijwilligers. “We hebben nu zelfs even een stop ingesteld”, vertelt Elodie. “Er komen elke week 35 mensen helpen en meer kunnen er niet bij.” Er is daarnaast een zogenaamde ‘dirtbuster brigade’ actief, die zich vooral richt op zwerfafval, en sinds drie jaar een ‘Japanse duizendknoop brigade’. Deze ploeg ontfermt zich over brandnetels, berenklauw en bramenbosjes en natuurlijk over de Japanse duizendknoop.
De toekomst van het park
De vereniging is ooit begonnen om het park te beschermen tegen de uitbreidingsdrang van de RAI en een geplande afslag van de A10. Momenteel levert de toenemende bebouwing op de Zuidas nog steeds hoofdbrekers op. Daar komt bij dat het in het park steeds drukker is omdat de stad nu eenmaal blijft groeien. Het bestuur van de Vrienden van het Beatrixpark heeft desondanks vertrouwen in de toekomst van het park. Elodie somt een paar positieve ontwikkelingen op. Het oude gedeelte van het park heeft in 2005 een monumentale status gekregen en is daarmee veilig gesteld. Er ligt een afspraak dat er niet meer dan vier evenementen per jaar in het park plaatsvinden. Ook is het bestuur zeer te spreken over de parkconciërge die sinds enige tijd als aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers fungeert.
Meer informatie
De Vrienden van het Beatrixpark onderhouden een prachtige website. Je vindt er niet alleen informatie over de natuur in het park maar ook over rijke geschiedenis en over de vele kunstwerken die er te vinden zijn. Er staan ook contactgegevens; mocht je je bij een van de brigades willen aansluiten.