Voor Bewoners aan het woord spreekt GroeneBuurten dit keer af met bewoonster van de Apollolaan Diny de Jong.
De hoektuin aan de Apollolaan
Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan. Dit zou zomaar kunnen gaan over de Apollolaan. Diny de Jong woont, samen met haar man George van Zinnicq Bergmann, inmiddels meer dan zes jaar aan deze laan. Naast hun huis ligt een prachtige hoektuin die ze – als een zogeheten bewonerstinitiatief van de gemeente Amsterdam – zelf hebben geïnitieerd en waar de hele buurt en voorbijgangers van genieten. Met name de tuinen van Piet Oudolf hebben Diny geïnspireerd. GroeneBuurten sprak met Diny over dit buurtinitiatief én over haar functie als lid van de Raad van Toezicht bij Stichting SOOZ en GroeneBuurten, waar ze sinds kort mee is gestart.
Van saaie Gemeentetuin tot een door Piet Oudolf geïnspireerde tuin
De Apollolaan is de meeste Amsterdammers waarschijnlijk niet onbekend. De ruime laan, gescheiden door een grote middenberm, heeft een charmante uitstraling. Naast het hoekhuis van Diny lag een saai stuk groen waar regelmatig zwerf- en grof afval aan kwam waaien. Met hulp van buurtbewoners heeft Diny de gemeente benaderd of zij hier een mooie tuin van mocht maken. Op de hoek met de Bachstraat ligt nu een hoektuin van bijna 100 m2, die recent nog met een paar vierkante meters is uitgebreid met subsidie van GroeneBuurten. Inmiddels heeft het initiatief ook andere buurtbewoners geïnspireerd een geveltuin of buurttuin aan te leggen.
Diny beschrijft hoe het idee van de hoektuin is ontstaan. “Omdat de buurt zo mooi is vond ik het jammer dat het stukje gemeentegrond naast ons huis er zo onbekommerd uit zag. Mijn man en ik hebben allebei veel interesse in tuinen. Ze kunnen de omgeving veel mooier en levendiger maken. Het is ook interessant hoe tuinen gedurende de seizoenen veranderen. Hierdoor kom je dichter bij de natuur te staan.” Inmiddels staat de tuin in kleurige pracht, zoemen de bijen er vrolijk op los en is het geheel een levend kunstwerk te noemen.
Een aanwinst voor de buurt
De hoektuin valt zowel buurtgenoten als andere voorbijgangers op. “Het is ongelofelijk hoeveel aanspraak wij hebben door de tuin. Er hebben zelfs mensen bij ons aangebeld om te laten weten dat ze elke keer zo genieten van de tuin als ze er langs lopen. Dat maakt ons dan weer blij!” Diny beschrijft dat het contact van haar en haar man met de buurt sinds de aanleg van de tuin enorm is toegenomen. Zeker in Corona-tijd is de tuin een belangrijk ijkpunt geworden tijdens wandelingen, ook van buurtbewoners die verder weg wonen. “Men is benieuwd wat er weer verandert is in de tuin.”
Voor en door de buurt
“De tuin brengt eigenlijk alleen maar positiviteit met zich mee. Het vergt natuurlijk wel tijd en inspanning, maar we vinden het leuk om met de tuin bezig te zijn. Met name in de beginfase heeft de plantenkeuze en het ontwerp van de tuin wel veel tijd gekost. Het is belangrijk dat de tuin in elk seizoen spannend is. Zo hebben we bijna 1400 voorjaarsbollen in de grond gedaan.”
“Het verwijderen van de eerdere struiken en de aanleg van de tuin zelf is gedaan met hulp van twee hoveniers; een paar buurtbewoners hebben ook geholpen. Door de keuze van de planten is het onderhoud redelijk te overzien maar er moet in de lente en zomer wel zeer regelmatig water worden gegeven. “Sinds kort hebben wij vanuit ons huis een buitenkraantje aangelegd. Wanneer wij met vakantie gaan staan er tot nu toe genoeg mensen klaar die bereid zijn de tuin water te geven. Dat is fijn!”
Ondanks dat de hoektuin aan het huis van Diny en haar man ligt beschouwen ze het niet als hun tuin. “Het is een tuin waar de hele buurt en voorbijgangers van kunnen genieten. De grond is eigendom van de gemeente.” Begin vorig jaar heeft Diny via een flyer haar idee voor de tuin gedeeld met de buurt. “Doordat alle buurtbewoners onze plannen steunden en – indien nodig – bereid zijn te helpen is het buurtinitiatief er gekomen. Maar een kartrekker is belangrijk hiervoor.”
Raad van Toezicht bij SOOZ
Diny zet zich ook in voor een groenere stad als lid van de Raad van Toezicht van onze Stichting SOOZ, waar GroeneBuurten onder valt. Tot voor kort werkte Diny als fusie- en overnamespecialist bij een bank, waarbij ze veel besturen van grote bedrijven adviseerde. Na een lange carrière wil ze – naast een studie kunstgeschiedenis – haar kennis en ervaring nu in gaan inzetten voor toezichthoudende rollen op het gebied van maatschappelijk welzijn. Daarbij voelt ze onder andere de urgentie voor meer groen in de stad. “Ik denk dat er nog veel te behalen is op het gebied van groen en biodiversiteit in de stad. Zo kan de bekendheid van geveltuinen en buurtinitiatieven als de onze nog groeien. De gemeente en GroeneBuurten kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Tuinen fleuren buurten en mensen op!”