Vlinderteller Vondelpark gezocht

vlindertelling Vondelpark

Geniet je er ook zo van als je een vlinder ziet rondfladderen? Dan is het misschien iets voor jou om vlinderteller te worden in het Vondelpark.

Voor het derde jaar telt een groep vrijwilligers de verschillende dagvlinders op twee verschillende routes. Een route in de Slurf en een op de Koeienweide. Van april tot en met september wordt geteld welke soorten en aantallen dagvlinders te zien zijn. Word jij onze nieuwe vlinderteller Vondelpark?

Vlinder mee in het Vondelpark

Je telt bij voorkeur om de week beide routes. Met elke telling ben je ongeveer 30 minuten bezig (excl. je fiets- of wandeltocht er naartoe).

Dus wil je meer weten over vlinders en wil je je wekelijkse blokje om combineren met iets nuttigs? Geef je dan snel op zodat we kennis kunnen maken met jou. Stuur een mail aan simone@groenebuurten.nl

Wat doet een vlinderteller Vondelpark

Alle tellers krijgen vooraf een handleiding, drie vlinderherkenningskaarten en een overzicht van de uitgezette routes. Ook wandelen we samen een keer langs beide routes.

De routes zijn opgedeeld in 8 à 10 secties van 50 meter. In elke sectie tel je alle vlinders die je 2,5 meters links en rechts en 5 meter voor en boven je ziet. Ook noteer je de temperatuur, windkracht en hoeveelheid bewolking. Daarna geef je de tellingen door aan het meetnet van de Vlinderstichting.

Je telt beide routes dus liefst om de week (geen probleem als je tijdens een vakantie niet kan). De Slurf is openbaar toegankelijk dus die route kan je doen wanneer je maar wilt. De Koeienweide is een afgesloten weide dus daarvoor moet je eerst contact opnemen een van de personen die beschikt over een sleutel (met pech zijn die op jouw gewenste tijd niet in de buurt dus dan kan je helaas niet tellen).

Elk jaar tellen

Als we meerdere jaren vlindertellingen doen krijgen we inzicht in of de vlinderstand toeneemt of juist verslechterd. En het beheer kan hierop worden aangepast (bijv. meer biologische nectarplanten plaatsen). Ook kan een vergelijk gemaakt worden met de rest van Nederland.

Vlinderstichting

Dit citizen science project organiseert GroeneBuurten in samenwerking met de Vlinderstichting. In 1990 is deze stichting samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gestart met vlindertellingen in Nederland.

Meer informatie: https://www.vlinderstichting.nl/

Meer lezen

Wat kan je nog meer doen voor vlinders? Lees er over op onze website: https://groenebuurten.nl/wat-kan-je-doen/help-de-dieren/