Informatiemiddag Vondelpark veiligheid bomen

Afgelopen donderdag was er in het Vondelpark een excursie/informatiemiddag van de gemeente over de veiligheid van bomen in Amsterdam. Enkele van onze Vondelparkvrijwilligers waren erbij namens GroeneBuurten. Tineke Snoek schreef het onderstaande verslag.

Excursie veiligheid bomen

Met een groep van ongeveer 35 mensen liepen we een kort traject door het Vondelpark. Er liepen zowel medewerkers van het Stadsdeel mee, zoals de omgevingsmanager, communicatiemedewerker, wat pers, vrijwilligers van de Koeienweiden als ook andere geïnteresseerden. En natuurlijk boomonderzoekdeskundigen.

Vanuit de gemeente kregen we een korte introductie. Zij benadrukten dat de veiligheid van mensen bij het beoordelen van bomen voorop staat. Er wordt continue gewerkt aan controles van bomen op cruciale punten, zoals doorgaande paden en wegen. Bomen krijgen een kenmerk; ‘veilig’, ‘houden we in de gaten’ of ‘is onveilig en komt in aanmerking voor nader onderzoek en eventueel voorstel kapaanvraag’.

Terwijl het gestaag regende, bekeken we drie groepjes bomen aan de doorgaande wegen tussen De Roos en het viaduct van de Van Baerlestraat. De deskundigen vroegen aan ons om te proberen te ontdekken wat er mankeerde aan deze bomen. Zij gingen daarop in en lieten zien hoe dat onderzocht was. Soms was dat met het oog, soms met een hamer en soms met high tech apparatuur, waar wij een demo van kregen. Aan de orde kwam natuurlijk ook de vervanging van de bomen en het rekening houden met de soort en de omgeving.

De excursie duurde een uurtje, waarna we in een kleine groepjes bij Stay-Okay onder het genot van een drankje nog wat nagepraat hebben over bomen, de natuur en de stad.

Einde levensduur en te gevaarlijk voor passanten

Later die dag is het groepje haagbeuken op de foto omgezaagd wegens onveiligheid voor passanten. Ze bleken hol en waren met hun circa 90 jaar aan het einde van hun levenscyclus.

Foto: Drie haagbeuken, 1-11-09, Hans Homburg