Voor de rubriek Bewoners aan het woord gingen we in gesprek met vrijwilliger Fieke Konijn en collectiebeheerder Dennis Lodder. Bijna iedereen weet de hortus in het centrum te vinden maar zij willen benadrukken dat het zeker de moeite waard is om ook eens naar de hortus op de Zuidas te gaan kijken.
Levende genenbank
Trots wijst collectiebeheerder Dennis Lodder de zeldzame, hangende Tilantia’s aan waarna we de cactuskassen ingaan. Cactussen zijn de specialiteit van de tuin aan de Zuidas. “Het is hier een levende genenbank van bedreigde planten. Wereldwijd wisselen we tussen botanische tuinen zeldzame zaden en planten uit.”
Trouw
Dennis: “Normaal gesproken zijn er meer bezoekers maar de max is nu zestien bezoekers. Ook werken er maar vijf van de zestig vrijwilligers tegelijk wat weinig is voor hier. Sommigen komen hier al meer dan twintig jaar! Ze zijn heel trouw en komen door weer en wind. Vaak hebben we ook een stagiaire en soms jongeren met een taakstraf. Die vinden het na een paar dagen dan toch soms best leuk.”
Van docent naar vrijwilliger
Vrijwilliger Fieke: “Op dinsdag en vrijdag gaan de kruiwagens af en aan en zijn er normaal gesproken veel vrijwilligers. Zelf kwam ik hier al in de jaren ‘80 toen ik nog docent was aan de VU. Dan ging ik hier werkstukken nakijken en dacht ik erover om na mijn pensionering hier vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar zo lang heb ik niet gewacht want ik ben veel eerder begonnen.”
Immateriële waarde
In de jaren ‘60 liep de tuin als een groene as dwars door de ruim opgezette VU-campus. Fieke: “Toen hing er nog niet direct een prijskaartje aan groen. Er was nog een grote heemtuin en kassen voor biologiestudenten. In de loop van de tijd is steeds meer tuin bebouwd en wordt het gezien als een stuk dure grond. Maar de immateriële waarde is groot. Het personeel van ziekenhuis en universiteit komt hier vaak even ontspannen en een broodje eten en ook patiënten, vrijwilligers, buurtbewoners en plantenspecialisten komen hier graag. De tuin behoort tot de longen van de stad.”
Educatie
“Vorig jaar was een succesvol bezoekersjaar met ook een themadag over Japan en open dagen. Het is nu een beetje lastig maar we willen de educatieve functie graag steeds meer uitbouwen. Een nachtexcursie zou in de toekomst leuk zijn en meer activiteiten voor schoolkinderen.”