Een gezonde bodem is de basis voor een mooie tuin. Het is daarom belangrijk om goed voor de bodem te zorgen. Op 5 december is het Wereld Bodemdag en zetten organisaties door heel de wereld zich in om aandacht te vragen voor een gezonde bodem. Maar hoe zorg je voor een goede bodem in je eigen (moes)tuin? Wij geven je vier tips waarmee dit gaat lukken.
Wintertips voor een gezonde tuin
1. Laat de aarde rusten
Een gezonde bodem zit vol mieren, regenwormen, springstaarten, pissebedden, roofmijten en nog veel meer. Zij zorgen ervoor dat bladeren worden omgezet in humus. Dit zorgt er dan weer voor de bodem gevoed wordt met de nodige voedingsstoffen. Het belangrijkst is om de bodem rust te geven. Als je de grond spit, verstoor je de natuurlijke relaties van het bodemleven. Wil je toch aan de slag? Kies dan voor een woelvork, zo maak je aarde los en is het geschikt om te zaaien en planten.
2. Ruim niet te veel op
Veel mensen zijn geneigd om voor de winter hun tuin helemaal op te ruimen; verdorde bloemen en stengels worden afgeknipt en dode bladeren weg geharkt zodat alles er netjes bijstaat voor het voorjaar. Maar schoffelen en opruimen kun je beter uitstellen. Door het verwijderen van onkruid, blijven kale plekken over waar de vorst dieper kan doordringen. Afgestorven planten en bladeren vormen juist een beschermende laag voor bodem en planten. Bovendien biedt dit materiaal voedsel en overwinteringsplekken aan insecten, vogels, egels en kikkers.
3. Bedek de bodem met een mulchlaag
De bodem bedekken met organisch materiaal wordt ook wel mulchen genoemd. Voor een moestuin is dat essentieel. Maar ook de aarde rondom je bloemen en struiken heeft er veel profijt van. Het beschermt je bodem tegen wind, regen, zon en vorst. Zo droogt je bodem niet uit of waait niet weg. Bovendien is het weer voeding voor je planten als het verteert. Lees hier hoe je kunt mulchen: https://groenebuurten.nl/mulch-je-tuin-winterklaar/
4. Gif, een sluipmoordenaar
Natuurlijk gebruik je geen gif meer in je tuin. Zo voorkom je dat je het dierlijk leven in je tuin om zeep helpt. Van groot tot klein, vogels, kikkers, vleermuizen en egels, maar ook insecten en bodemdiertjes; alles wordt beetje bij beetje vergiftigd. Terwijl zij gezamenlijk die gezonde bodem en tuin in balans houden. Dat wat wij een plaagdier noemen, heeft in de natuur een nuttige functie; wij zien het alleen niet. Lees de rol van bijvoorbeeld mieren maar eens, en waarom mierenlokdoosjes taboe zouden moeten zijn.
En iedereen kan zijn tuin zonder pesticiden onderhouden. Er bestaan namelijk goed werkende natuurlijke alternatieven.
PS: Wil je nog meer doen om je tuin winterklaar te maken?
Help vogels de winter door en zorg voor wat lekkers in de tuin. Het leukste is natuurlijk om zelf een vogelsnack te maken. Lees hier hoe je dat doet: Recept vogelsnack sinaasappel-vetbol – GroeneBuurten
Lees ook onze tips voor tuinieren in de winter: https://groenebuurten.nl/tuinieren-in-de-winter/