Winnaar ‘Meest BIJ-vriendelijke geveltuin’

geveltuin eerste Schinkelstraat

16 geveltuintjes zijn genomineerd voor de titel van ‘Meest BIJ-vriendelijke geveltuin van Amsterdam Oud-Zuid. Alle genomineerden krijgen een herkenningkaart ‘Planten voor bijen’. GroeneBuurten en de Bee Foundation hebben uit de inzendingen drie tuintjes uitgekozen.

Eerste prijs: Eerste Schinkelstraat 24-26

geveltuin eerste Schinkelstraat
De meest BIJ-vriendelijke geveltuin van Amsterdam Oud-Zuid, 2020
Uitreiking eerste prijs en certificaat

De eerste prijs gaat naar de Eerste Schinkelstraat 24-26. Deze tuin hoort bij Fysiotherapiepraktijk Schinkelkade en wordt onderhouden door twee bewoners uit de straat: Raoul en Bart. Wat deze geveltuin aantrekkelijk maakt voor wilde bijen is de aanwezigheid van verschillende lagen waaronder klimplanten. De bodem is volledig bedekt en er is veel variatie. De tuin heeft veel inheemse soorten waaronder salomonszegel, geranium, lavendel, rozemarijn, kamperfoelie en ijzerhard. Ook een enkele uitheemse soort groeit in deze geveltuin, bijvoorbeeld abelia en bonte weigelia. En eetbare beplanting zoals tomaatjes, aardappel en kruisbes. De prijswinnaar ontvangt het boek ‘Duurzaam Tuinieren’. Bart nam de prijs in ontvangst en reageerde “Voor mij staat op de eerste plaats dat de planten goed zijn voor insecten zoals de wilde bij. Dat is belangrijker dan de esthetiek.”

Tweede prijs: Bennebroekstraat 14

Twee prijs geveltuin
Tweede prijs

De tweede prijs gaat naar deze geveltuin die bestaat uit losse bloempotten in de Bennebroekstraat 14. Er zit veel variatie in en er zijn interessante planten voor algemene soorten wilde bijen, maar ook voor klokjesbijen. Deze geveltuin bevat onder meer margriet, geranium, dropplant, salie, damastbloem en klokjes. De tweede prijs is het boek ‘Bijen en hommels verrassend dichtbij’.

Aanmoedigingsprijs: Sloterkade 163-164

Aanmoedigingsprijs BIJ-vriendelijkste geveltuin
Aanmoedigingsprijs voor de Sloterkade

De aanmoedigingsprijs gaat naar Sloterkade 163-164. In deze geveltuin zien we onder meer malva, margriet en salie. Deze geveltuin zou verbeterd kunnen worden door meer inheemse vaste planten toe te voegen en meer te variëren in de hoogte van de planten. De aanmoedigingsprijs is het boekje ‘Bijen in beeld‘.

Belang van water

In geen van de genomineerde tuintjes zagen we water. Dat is jammer, want de aanwezigheid van water geeft een enorme impuls aan het aantal diersoorten dat je tuin bezoekt. Alle planten en dieren zijn immers afhankelijk van water. Het kleinste plasje water zorgt er al voor dat vogels komen badderen, egels komen drinken, slakken aan de wandel gaan en libellen polshoogte komen nemen. Een grote vijver past natuurlijk niet in je geveltuin, maar bijvoorbeeld een vogelbadje wel.

Campagne Amsterdam zoemt

De BIj-vriendelijkste geveltuin verkiezing is onderdeel van de campagne ‘Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase‘ die GroeneBuurten organiseerde in samenwerking met de Bee Foundation / Bijenoase.nl

.