Heb je groene handen, sterke biceps of voer je graag een-op-een-gesprekken om dingen te onderzoeken? Zou je deze vaardigheid willen inzetten om binnentuinen in Oud Zuid groener te maken? Dat komt goed uit, want GroeneBuurten zoekt vrijwilligers zoals jij die dit voorjaar willen bijdragen aan het project Tegels eruit in Stadsdeel Zuid.
Lees hieronder welke taken er te doen zijn, om te zien welke het best bij je past.
Verschillende opties om je als vrijwilliger in te zetten
Sterke doeners:
Je helpt bewoners die dat zelf om fysieke redenen niet kunnen, met het verwijderen van tegels in hun tuin. Ook help je bij het hergebruiken van de tegels, bijvoorbeeld voor het aanleggen van borders of stapelmuurtjes.
Vooraf kun je deelnemen aan een praktische workshop waar je leert hoe je tegels kunt verwijderen en deze kunt hergebruiken. Je werkt sowieso altijd met meerdere mensen op een plek, waaronder een aantal met ervaring. Om te zorgen dat je je rug spaart, kun je instructies krijgen van een oefentherapeut over de juiste manier van tillen en kracht zetten.
Groene aanplant:
Je helpt bewoners die dat zelf niet fysiek kunnen met het poten van vaste planten, klimplanten en heesters.
Een klein beetje ervaring met planten is handig. Hoe dan ook werk je met meerdere mensen op een plek, waaronder een aantal met ervaring, dus je kunt er altijd een ander bij roepen als je het even niet weet. Je kunt instructies krijgen van een oefentherapeut over de juiste houding, om je rug te sparen.
Groen of biodivers advies:
Je geeft bewoners advies over tuinieren of het creëren van een diervriendelijke tuin. Tijdens de dagen dat een ploeg vrijwilligers bezig is met daadwerkelijk onttegelen, adviseer jij de tuinbezitters. Over hoe zij hun tuin kunnen onderhouden, hoe vaak en hoeveel water ze moeten geven, of wat ze kunnen doen om het er extra aantrekkelijk te maken voor allerlei dieren. En als je dat aandurft, geef je hier zelfs een kleine workshop over aan een groepje bewoners.
Omdat we aannemen dat jij al het een en ander weet over deze onderwerpen, geven wij je vooraf geen speciale instructie. Wel heb je toegang tot allerlei informatie en kunnen we je eventueel helpen met hulpmiddelen. En natuurlijk deel je onze uitgangspunten van chemievrij en biodiversiteitsbevorderend tuinbeheer.
Eén-op-één-gesprekken met tuinbezitters:
Je vraagt bewoners naar hun beweegredenen om hun tuin wel of niet te onttegelen. Ook ga je met hen in gesprek over hun wensen en de mogelijkheden voor de tuin. Deze gesprekken vinden deels plaats bij de mensen thuis.
Vooraf neem je deel aan een workshop om alle do’s and dont’s te leren. In de workshop maak je kennis met de andere teamleden, krijg je praktische training om goed zo’n gesprek te kunnen voeren en bekijken we alle benodigde informatie. De eerste gesprekken voer je gezamenlijk om goed ingewerkt te raken.
Enige ervaring met gespreksvoering is handig.
Aanmelden of meer weten?
Als je denkt dat één van de volgende werkzaamheden je wel ligt, neem dan contact met ons op, via info@groenebuurten.nl of 06-83 17 08 97.