Wil je de tuin goed winterklaar maken? Zodat je volgend jaar een mooie groene en bloeiende tuin hebt? Laat dan het tuinafval liggen als mulchlaag voor je tuin. Daarmee help je bovendien de biodiversiteit een handje.
Netheid versus groei en bloei
Veel mensen zijn geneigd om in de herfst hun tuin helemaal op te ruimen. De verdorde bloemen en stengels worden afgeknipt en dode bladeren weg geharkt, zodat het er netjes uitziet. Maar dat is ronduit slecht voor de natuur! Dit dode materiaal heeft namelijk een belangrijke functie. Door het weg te halen, hebben allerlei levende wezens geen voedsel, bescherming en overwinteringsplek meer. Niet alleen voor insecten is dat desastreus, maar ook voor grotere dieren als vogels, egels en kikkers pakt dit slecht uit.
Bovendien is dit groenafval een uitstekende beschermlaag voor jouw planten en bodem!
Mulchen, goed voor elke tuin
Mulchen is niets anders dan de bodem bedekken met organisch materiaal. Voor een moestuin is dat essentieel. Maar ook de aarde rondom je bloemen en struiken heeft er veel profijt van.
Het beschermt je bodem tegen wind, regen, zon en vorst. Zo droogt je bodem niet uit of waait niet weg. Wist je dat de inslag van regen op blote aarde 500 maal harder aankomt dan op een bedekte bodem? En dat zo alle belangrijke nutriënten worden weggespoeld?
Andere voordelen zijn dat het de opkomst van eenjarige kruiden onderdrukt. Het mulchmateriaal breekt af en levert plantenvoeding. Ook bevordert het een goede bodemstructuur. Al met al een uitstekende manier om het bodemleven, en daarmee dus jouw planten en bloemen, goed te laten gedijen.
Hoe doe je dat?
In de late herfst dek je de blote bodem af met groenafval. Hark die dode bladeren dus rondom je planten en struiken. Verspreid het in een laag van zo’n vijf centimeter. Heb je een moestuin, dan kun je de mulchlaag in een dikkere laag aanbrengen. Je kunt tuinafval aanvullen met hooi of stro tot een laag van maximaal twintig centimeter dik.
Eind februari, begin maart haal je deze winterbedekking weg. Zo kan de bodem opwarmen aan de voorjaarszon. De weggehaalde winterbedekking kan op de composthoop.
Ook nuttig in warme seizoenen
Als je helemaal goed voor je bodem wilt zorgen, dan zorg je dat ook in de zomer de blote aarde bedekt is met een mulchlaag. Het voorkomt dat de felle zon de bodem uitdroogt en biedt dan eveneens beschutting aan het broodnodige bodemleven.
Vergeet trouwens je potten niet! Daarin droogt de grond nog sneller uit. Een laagje mulch doet wonderen.
Breng de laag aan vanaf eind mei.
Voor meer info over het mulchen van de moestuin, zie Velt.
Pingback: Voeding voor de bodem - GroeneBuurten