Overlastgevers of zwart schaap van de stad? Ontdek in deze rubriek de feiten en fabels achter vermeende overlastgevers. Ditmaal gaan we in op motten.
Motten – overlastgevers of zwart schaap?
Als mensen een klein beestje zien fladderen in huis, schieten velen van ons in de paniekstand: Help, een mot! Die gaat mijn kleren of wollen kleed aanvreten! Er wordt snel gezocht naar vliegenmepper of een opgerolde krant en de jacht op het beestje wordt gestart. Maar is die paniek eigenlijk wel nodig? Klopt ons beeld over deze beestjes wel? Of heeft de mot misschien meer last van een slechte naam en is dat eigenlijk onterecht?
Het juiste perspectief over Motten
GroeneBuurten zet feiten en fabels rondom motten daarom graag in perspectief:
- Heeft elke mot het voorzien op jouw trui of vloerkleed? Het antwoord daarop is duidelijk: nee! Er zijn heel veel soorten motten, wel meer dan 2.000 om precies te zijn. Daarvan zijn er maar drie die graag wol, leer of zijde eten. De kans is dus vrij klein dat de mot die jij binnenshuis ziet vliegen, het voorzien heeft op je kleren of tapijt. Ook de vele andere soorten belanden wel eens in huis, op zoek naar donkere en veilige rustplekjes. Ze kunnen verder geen kwaad en gaan vanzelf weer naar buiten.
- Onbekend, dus onbemind. Misschien dat je motten met andere ogen gaat bekijken als je weet dat motten eigenlijk gewoon vlinders zijn. Ja heus, die ruim 2.000 soorten motten vormen de orde van de nachtvlinders. Dagvlinders zijn er maar weinig in Nederland maar nachtvlinders juist heel veel. De meesten leiden een vrij verborgen bestaan. Toch is het interessant om je eens wat meer in hen te verdiepen. Waarschijnlijk ontdek je dan allerlei zaken waar je heel blij van wordt. Want weet jij wat het juiste antwoord is op de volgende vraag?
- Motten zijn wel/niet nuttig. Natuurlijk is het heel vervelend als er gaatjes geknaagd worden in jouw mooie trui. Ook de motjes die wel eens opduiken in meel of noten heb je liever niet. Maar we helpen de fabel dat motten nutteloze en schadelijke dieren zijn graag uit de weg! Want van de meeste motten heb je helemaal geen last. In tegendeel, motten zijn erg nuttig. Zij bestuiven namelijk ook bloemen. En dat doen ze niet alleen vaak, maar ook snel en efficiënt. Zeker in de stad zorgen ze voor ruim een derde van de totale bestuiving, dus ook die mooie bloeiende bomen en bloemen. In feite zijn motten de bijen van de nacht. In het voedselweb zijn ze trouwens ook onmisbaar, want voor vleermuizen, spinnen en vogels vormen ze een belangrijke voedselbron. Bovendien helpen ze om afval in de natuur af te breken omdat ze als een van de weinige insecten eiwitten kunnen verteren.
- Zijn motten vies en lelijk? Behaarde griezeldiertjes noemde iemand ze laatst. Tja, dat motten behaard zijn, klopt wel; als nachtdieren hebben ze die haartjes nodig voor de isolatie tegen de kou. Maar of ze dat ook vies en lelijk maakt? Ook die fabel helpen we graag om zeep. Want kijk maar eens hoe mooi ze zijn op bijgaande foto’s. Als je je daarna nog meer wilt verbazen over zoveel moois, kijk dan naar deze lijst van soorten die gevonden werden in het Vondelpark tijdens een nachtje nachtvlinder spotten.
- Alleen in vieze huizen? Nog één laatste fabel om uit de weg te ruimen. Je hoort vaak dat kleermotten alleen op vieze kleren en tapijten afkomen. Dus als iemand ze in huis heeft, die persoon wel een viespeuk zal zijn. Reken je echter niet te rijk als poetser! Want kleermotten houden ook van schone kleding. Het zijn trouwens de larven die de gaatjes knagen. En die leven van de eiwitten in natuurlijke materialen. Ook schone dus! Regelmatig luchten, licht in de kamer toelaten en stofzuigen helpt wel bij het tegengaan van de beestjes. Net zoals geuren van bepaalde kruiden. Leg daarom zakjes met kruiden als lavendel, boerenwormkruid, kruidnagel of lievevrouwebedstro in je kast. Voor meer tips en zelfs een mottenval zie de tips van MilieuCentraal. En verder gewoon genieten van alle motten die je tegenkomt!