De rust is teruggekeerd op de Koeienweide. De onderzoeksexpeditie van Menno Schilthuizen -en de grote aantallen persmensen die hierop af kwamen- zijn allemaal weer weg. Nu komen beetje bij beetje de prachtige resultaten naar buiten; 2 compleet nieuwe soorten, hoge biodiversiteit. En wie weet welke interessante ontdekkingen er nog gaan komen!
De evolutie van diersoorten in de stad vindt namelijk onder onze ogen plaats. Merels blijken in een stedelijke omgeving 2 uur eerder te gaan zingen, en op een hogere toonhoogte. Want alleen zo komen ze boven het stadslawaai uit. En motten die oorspronkelijk leefden op krijtrotsen en daar door hun lichte kleur niet opvielen voor hun vijanden, worden almaar donkerder in de vervuilde stad. Zo zijn ze op die plek een minder opvallend prooidier. Met hun stadse fratsen leven ze langer.
In het Vondelpark is daarom gezocht naar evoluerende slakken. De kleur van hun huisjes is genetisch bepaald, net zoals de kleur van onze ogen. In een warmere stad hebben lichter gekleurde slakken een voordeel; ze raken zo namelijk minder snel oververhit.
Citizen science via Snailsnap
Het leuke is dat je ook zelf mee kunt doen aan dit onderzoek. Het zogenoemde citizen science of burgerwetenschap. Download de app Snailsnap, maak een foto van een tuinslak en verzamel zo gegevens over de kleur en de locatie van de slak. Je draagt dan samen met alle andere SnailSnap-gebruikers bij aan dit onderzoek van Naturalis.
Burgerwetenschap door GroeneBuurten
Volgende week doen twee GroeneBuurten-expeditieleden verslag van alle ins en outs van vijf dagen intensief onderzoek op de Koeienweide. En misschien wel nieuwe ontdekkingen! Houd onze website en Facebookpagina in de gaten.
Foto: Snailsnap – Naturalis