De kale geveltuin van Groenpunt Olympus gaat omgetoverd worden tot een vogelparadijs. Een tuinvogelconsulent van de Vogelbescherming gaf ons daarvoor advies-op-maat. Momenteel gooit het coronavirus roet in het eten, maar zodra het kan gaan we het werk uitvoeren. Hieronder alvast een inkijkje én een blik op de toekomst.
Advies-op-maat voor vogelvriendelijke geveltuin
De geveltuin van Groenpunt Olympus beslaat een redelijk oppervlak. Bovendien staan er enkele mooie grote bomen met boomspiegels omheen. Veel potentie dus om daar een aantrekkelijke omgeving te creëren voor veel soorten vogels. Maar hoe doe je dat eigenlijk, als je meer wilt dan alleen een voedersilo of pindasnoer ophangen? Het advies van kenners was hierbij welkom.
Daarom vroegen we bij de Vogelbescherming een advies-op-maat aan. Een door hen opgeleide vrijwilliger -een tuinvogelconsulent- komt dan op bezoek om ter plaatse te bekijken hoe een tuin of balkon vogelvriendelijker gemaakt kan worden.
Rapport vol praktische tips en handige weetjes
Enkele weken later stonden we dus naast de gevelvakken met tuinvogelconsulente Doris. Ze bekeek alles goed, maakte meerdere foto’s en noteerde onze vragen. Voor welke soort zouden we het best een nestkastje kunnen plaatsen? Waar moest het opgehangen worden? En wat moest er in de tuin geplant worden als voedselbron voor de vogels?
Niet lang daarna ontvingen we een uitgebreid en overzichtelijk rapport. Met de antwoorden en veel extra informatie. Iedereen kan hier meteen mee aan de slag; van kleine en simpele maatregelen tot grotere als het zelf bouwen van de juiste nestkastjes. Aan het werk dus binnenkort, een leuk vooruitzicht!
Variatie voor natuurlijk voedsel en beschutting
Wat vooral duidelijk werd, is dat er meer variatie aan groen in onze geveltuin en boomtuintjes moet komen. Het liefst het hele jaar door bloeiende begroeiing, met hoge en lage en één- of tweejarige planten. Want dat trekt allerlei verschillende insecten, wormen, slakken en andere diertjes aan. En zij vormen een belangrijke natuurlijke voedselbron voor vogels.
Er komen dus, naast de vuurdoorn en hedera, nog enkele andere struiken. Dat is ook heel goed voor het bieden van nestgelegenheid en bescherming. En daartussen kan mooi beschut een waterbak neergezet worden. Want dat hebben vogels nodig om te drinken en om hun verenkleed schoon te houden. Vlinders en bijen zullen ook op het water en de beplanting afkomen. Iets om naar uit te kijken!
Smakelijke tuin voor vliegende én lopende buurtbewoners
Van één van de adviezen gaan alle buurtbewoners, zowel lopende als vliegende, straks extra genieten. We gaan namelijk enkele bes- en fruitdragende planten langs de muur omhoog leiden. Als ze de volgende jaren vruchten gaan dragen, ontstaat er een mini-pluktuin. Bovendien blijft het kantoor erachter lekker koel door de muurisolatie van het verticale groen.
Nu dus eerst even afwachten totdat we aan de slag kunnen. En daarna duimen dat de vogels onze tuin snel weten te vinden!
Wil jij ook meer vogels in je tuin of op je balkon? Naast het zelf aanvragen van zo’n advies-op-maat via de Vogelbescherming, kun je ook het interview lezen dat we vorig met tuinvogelconsulente Doris hielden, of een samenvatting van alle tips die ze gaf onder de subtitel vogelvriendelijke tuin.