Waarom seizoensgroente?
Wie denkt aan een klassieke Nederlandse wintermaaltijd komt al snel bij boerenkool. Boerenkool is een wintergroente bij uitstek, de smaak van de plant verbetert zelfs na een stevige vorst. Maar waarom zouden we tegenwoordig nog met de seizoenen eten als we ook kunnen kiezen voor groente vanuit de hele wereld? Ons antwoord, omdat het duurzaam, lekker en voordelig is!
Andere bekende wintergroentes zijn o.a. kool, spruitjes, pompoen. Minder populair maar zeker niet minder smaakvol zijn ook schorseneer, winterpostelein of aardpeer. Deze groentes zijn vaak niet te vinden bij de grote supermarktketen, maar wel op de markt of in bio-winkels. Wil je nog iets avontuurlijker koken? Dan kan er in de natuur worden gespeurd naar wilde planten zoals veldkers, brandnetel, hondsdraf of zevenblad. Deze planten groeien trouwens ook gewoon in de stad.
Voor wie wel wat winterse inspiratie kan gebruiken een recept met 2 fantastische wintergroentes.
Recept
Aardpeer & groene kool-schotel
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Snijd 1/2 groene kool en verwijder de harde nerf. Snijd het blad fijn, was in een zeef onder de kraan en laat uitlekken. Pel en snipper 2 rode uien. Schil of was 300 g aardperen en snijd in kleine blokjes.
- Verhit olie een ruime bakpan en bak 200 g (vega)gehakt met de ui. Voeg de aardpeer en gesneden groene kool toe en bak 5-8 minuten mee op een middelhoog vuur.
- Pel 2 tenen knoflook en pers erboven uit. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Strooi Parmezaanse kaas erover en plaats voor 15 minuten in de oven. Zet de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een krokante bovenkant.
Bon appetit!
Binnenkort start de lente en die brengt weer andere smaken met zich mee waaronder asperge, radijs en spinazie.