Buurttuin Sloterkade goed bewaard geheim

Tineke en Peggy zijn de vaste tuinvrouwen van een prachtige, wilde binnentuin aan de Sloterkade ter hoogte van café OSLO. Zij werken al jaren samen in deze tuin waar vele bewoners rondom dagelijks van genieten. Die kijken erop uit en hebben een sleutel. Bovendien is de tuin perfect voor het tegengaan van hittestress, het opvangen van regenwater en een krachtige bijdrage aan biodiversiteit.

Bij toeval ontdekt

Dertig jaar geleden ontdekte Tineke de tuin bij toeval na een storm. De schuttingen waren omvergewaaid en haar kinderen stuitten met een kruip- en sluipdoorverkenning op de tuin. “Zelf woon ik aan het Surinameplein, maar ik kon er toen zo naar toe lopen. Het was een verwaarloosde tuin en eigendom van de gemeente. De deelraad heeft het nog aangeboden aan omringende bedrijfjes maar die hadden geen belangstelling. Ik mocht er toen mee aan de slag en ik heb de aanleg zelf opgepakt.”

Hulp van Peggy

Al een jaar of vijftien is de van oorsprong Engelse Peggy erbij gekomen. Zij woont in de Delflandpleinbuurt, had altijd een volkstuin in Amsterdam Noord en veel interesse in tuinieren. Die tuin heeft ze niet meer, ‘dat werd te veel om te onderhouden’. ‘Ik heb gereageerd op een advertentie in een buurtkrant en sindsdien werken we altijd met z’n tweeën hier, elke dinsdag van negen tot elf!’

Ontspanning en creativiteit

Beide dames vinden het vooral heerlijk ontspannen om in de tuin te werken. En ook om creatief bezig te zijn. “Er is altijd wel een hoekje dat we dan net weer even anders willen inrichten of iets creatiefs te bedenken voor bijvoorbeeld ons tuinafval. Daar genieten we van.”

Meewerken

“Het zou wel fijn zijn als er buurtbewoners zijn, die het leuk vinden met ons mee te werken op welke dag dan ook. Als het je fijn lijkt om ons te helpen, meld je dan aan via GroeneBuurten door te mailen naar info@groenebuurten.nl. We maken graag kennis met je.”