Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Bodemdierendag Vondelpark

Open dag Bodemdieren Vondelpark

24/09/2023 @ 12:00 - 16:00

bodemdierendag

Zondag 24 september van 12.00-16.00 uur organiseert GroeneBuurten een open dag op de Koeienweide in het Vondelpark. Het thema is ‘bodemdieren’. Loop mee met een rondleiding onder begeleiding van een natuurgids. Ga op bodemdierendag-safari en wie weet spot je een zebraspin of tijgerslak. Het wemelt er ook van de duizendpoten, regenwormen, pissebedden, mieren, kevers en meer. Dus kruip door die stadsjungle vol dieren!

Natuurgidsen van GroeneBuurten vertellen over het ontstaan van de Koeienweide, welke planten en dieren er leven en zij helpen om erachter te komen welke bodemdieren je ziet. Er zijn zoekkaarten, scorelijsten en loeppotjes. En als je wilt kan je de soorten en aantallen thuis nog doorgeven aan de website van Bodemdierendagen.

Voor wie

Jong en oud is welkom om mee te lopen met een rondleiding over het natuureducatief pad rondom de Koeienweide. Je moet wel goed ter been zijn want het pad is soms onregelmatig. Niet toegankelijk voor kinderwagens en rollators.

Kosten

Gratis. Vrijwillige bijdrage is welkom.

Tijden

De hele middag zijn er rondleidingen met een van onze natuurgidsen. De laatste rondleiding start om ongeveer 15.30 uur.
Misschien moet je even wachten tot een gids beschikbaar is maar dan kan je alvast een zoekkaart bestuderen zodat je de bodemdieren nog sneller herkent. Of drink een lekkere kruidenthee gemaakt van kruiden geplukt op de Koeienweide.

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig.

Locatie

Zie de plattegrond onderaan dit bericht.
Let op: na regen kan de Koeienweide drassig zijn dus zorg dan voor waterdichte schoenen of laarzen.

Meer informatie over het Vondelpark: https://groenebuurten.nl/vondelpark/

Bodemdierendagen 2023

De Bodemdierendagen lopen van 22 september tot en met 8 oktober. Op 24 september ben je welkom in het Vondelpark maar buiten de Bodemdierendagen zijn waarnemingen natuurlijk ook welkom! ‘Meegraven’ als citizen scientist kan in je tuin en op je balkon, het groene dak, schoolplein etc.
Bodemdieren zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval zoals herfstbladeren wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten.

De biodiversiteit in ons land gaat zienderogen achteruit. Meer aandacht voor en kennis over de onbekende ‘buren’ onder onze voeten is broodnodig. Klein is niet hetzelfde als onbelangrijk. Integendeel: we kunnen niet zonder!
Ook is het spannend wat voor effect die superwarme zomer op die onmisbare bodemdieren heeft gehad.

Wil je je goed voorbereiden? Ga naar https://bodemdierendagen.nl/ en download de speciale Bodemdieren-zoekkaart, lees tips en weetjes of vul de enquête in en ontvang het leuke boekje ‘Ondersteboven’.

Gegevens

Datum:
24/09/2023
Tijd:
12:00 - 16:00
Serie:
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps