Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker, boomtuintjes. En het ziet er inderdaad leuk uit, die groene en bloeiende boomspiegels. Wel erg jammer dat vaak de grond rondom de boom wordt opgehoogd. Want wist je dat het schadelijk is voor de boom?
Aarde ophogen rond boom schadelijk
Een boom neemt ‘s nachts zuurstof op via zijn wortels. Dat heeft hij nodig voor zijn stofwisseling. Daarvoor is de bovenste laag van 20 cm essentieel, want daaronder dringt weinig to geen zuurstof van buiten meer door. Wanneer je de aarde rondom de voet van de boom dus ophoogt, maak je de laag dikker. Waardoor de boom minder toegang heeft tot zuurstof. Als je de aarde ophoogt, is dat dus schadelijk voor de boom.
Bovendien kan er rot ontstaan aan de stamvoet. Door de vaak vochtige aarde op de stamvoet hebben schimmels en bacteriën meer kans.
De boom zal niet meteen sterven, maar langdurig zuurstofgebrek en rot kan er op de langere termijn wel voor zorgen dat hij verzwakt en sterft. Dat is hoogstwaarschijnlijk niet je bedoeling als je zo’n leuk boomtuintje aanlegt.
Wat voor soort boomtuintje kan dan wel
Heel gemakkelijk; kies een begroeiing die past bij deze leefomgeving. Dat wil zeggen, planten die houden van schrale en droge grond. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mooie bloeiende inheemse planten die het uitstekend doen op zo’n plek! Met als bijkomend voordeel dat je zo ook een voedselrijke beplanting voor wilde bijen en vlinders biedt.
Let ook op dat je de wortels niet beschadigt bij het planten. Kies de holletjes tussen de wortels waar het plantje met de aanhangende aarde ingezet kan worden. Zet er daarom niet teveel plantjes in. Dat ziet er misschien het eerste jaar wat kaal uit, maar je zult zien, volgend jaar groeit het vanzelf mooi uit. Zowel de planten als de boom zullen je dankbaar zijn voor het meedenken en geduld.
Voor meer info over het aanleggen van een boomtuintje en mogelijke beplanting, lees onze adviezen (zie het tabblad Boomtuin). En eigenlijk is een boom gebaat bij een zo groot mogelijk stuk vrije grond zonder verharding rondom de stam. Dus kijk eens of het vergroten van de boomspiegel een optie is. GroeneBuurten kan je daarbij adviseren over de mogelijkheden.
PS: Let ook op bij het ophogen van je tuin!
Voor het ophogen van of meer effen maken van je tuin, geldt natuurlijk hetzelfde. Ook hier vormt extra aarde op de wortels en stamvoet een risico voor het voortbestaan van de boom. Dus, wil je de bomen echt gezond houden, overweeg dan het aanbrengen van hogere en lagere delen in je tuin.