Waarschijnlijk vind ook jij het leuk om meer vlinders, bijen en vogels in je tuin te zien. Misschien heb je zelf al allerlei maatregelen genomen, door bijvoorbeeld bloeiende planten neer te zetten.
Gif, een sluipmoordenaar
Gebruik dan ook geen gif meer in je tuin. Om hen, het milieu én kikkers, vleermuizen en egels niet per ongeluk of beetje bij beetje te vergiftigen. Alle tuinen in Nederland bij elkaar vormen een aanzienlijk oppervlakte, dus samen kunnen we een groot verschil maken.
En iedereen kan zijn tuin zonder pesticiden onderhouden. Er bestaan namelijk enkele heel goed werkende natuurlijke alternatieven.
Goede alternatieven
Zo kun je mieren laten verdwalen met pepermunt, komkommer of zeepsop op hun spoor als ze je ontbijttafel komen verstoren. Slakken kun verjagen met planten die ze niet lusten, zoals akelei of geurende kruiden. Of maak handig gebruik van de natuurlijke vijanden van de slak: als jij je tuin aanlokkelijk maakt voor vogels en egels, eten zij de slakken voor jou op.
Luizen, nog zo’n plaag. Maar ze zijn goed voedsel voor de larfjes van het lieveheersbeestje; zij eten wel tachtig bladluizen per dag. Je lokt het lieveheersbeestje door een aantal bladluizen fijn te knijpen op een blad. En wespen blijven normaliter het liefst bij mensen uit de buurt. Pas aan het einde van de zomer worden ze opdringerig. Leg dan iets zoets neer op een plek waar je zelf niet zit. Dan halen ze hun zoetigheid daar en vallen ze jou niet meer lastig.
Bedenk bovendien dat veel van de dieren die wij plagen noemen ook een belangrijke functie vervullen in het ecosysteem. Zo helpen mieren en wespen ons om andere vervelende insecten te bestrijden, en slakken ruimen de rottende plantenresten in je tuin op.
Lees het volledige artikel op de website van de Vogelbescherming.
Foto: azaret33 op Pixabay