Voorkom overlast van eikenprocessierups

Last van de eikenprocessierups

Branderige jeuk van talloze kleine opgezette rode bultjes. Het is geen pretje om in aanraking te komen met de haartjes van de eikenprocessierups, zoals een toenemend aantal mensen al ervaren heeft de afgelopen jaren. De rups is namelijk flink bezig een enorme plaag te worden in Nederland.

Hoe is het zover gekomen?

Door teveel eiken naast elkaar te plaatsen, zonder voor een verscheidenheid aan bomen in een gebied te zorgen, konden de nesten zich makkelijk uitbreiden naar buurtbomen. Ook de hetere zomers zijn gunstig voor deze beestjes. Als er dan ook nog eens weinig insecten en vogels zijn, gaat het blijkbaar heel snel met de opmars van de eikenprocessierups.

Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke vijanden de beste bestrijders zijn van deze kriebelrupsen, waardoor massale kap niet nodig is. Insecten als sluipwespen en sluipvliegen zijn gek op de rupsen, waardoor de populatie weer kan afnemen. Ook vogels als koolmezen, pimpelmezen, mussen en grootoorvleermuizen lusten wel een maaltje processierupsen.

Drie manieren om de rupsen op natuurlijke manier tegen te gaan:

1. Biodiversiteit is een voorwaarde. Door de aanplant van teveel eiken bij elkaar zijn er in Nederland corridors voor de eikenprocessierupsen ontstaan. Het is het beste om bij aanplant van bomen te zorgen voor variatie in soorten. Kaart dit dus aan bij de Gemeente als in jouw buurt nieuwe bomenlanen worden aangeplant.

2. Zorg voor ondergroei. Als het gaat om enkele bomen, helpt het om rondom de boomstam voor veel verschillende planten en wilde bloemen de zorgen. Deze zogenaamde ‘ondergroei’ zal roofinsecten aantrekken als sluipwespen en sluipvliegen, de natuurlijke vijanden van de rups.

3. Hang in de buurt nestkastjes op voor vogels. Het is een goede manier om mezen en mussen aan te trekken. Ook zij zijn gek op de eikenprocessierupsen.

 

Foto: Marcel van Dorst – SQ Vision