Vogels veilig voeren

Veilig vogels voeren

De vogelgriep heeft ook een grote impact op vogels in Nederland. Door veilig te voeren kun je helpen besmetting tegen te gaan omdat op voederplekken veel vogels samen komen. Ook kun je letten op ziekte verschijnselen.

Vogelgriep: waar moet je op letten?

Een zieke vogel is suf en niet schuw. Mocht je een zieke of dode vogels in de tuin zien, stop dan twee weken met bijvoeren. Op een voerplaats komen vogels namelijk dichter bij elkaar dan wanneer ze in de natuur voedsel zoeken. Zo besmetten ze elkaar sneller en het is beter om dat te voorkomen. Tref je een dode vogel aan dan kun je dit aangeven zodat hier verder onderzoek naar gedaan kan worden.

Hygiënisch voeren

Ook voor niet zieke vogels is het belangrijk om op te letten met het voeren. Let vooral op het volgende:

  • Ververs waterbakken regelmatig
  • Ontsmet de voer- en waterplaats nu en dan, dat kan met kokend water of een desinfectiemiddel.
  • Vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.

Bron:  https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/1-5-tips-over-hygienisch-bijvoeren

Natuurlijk voeren

Het meest gezonde voor een vogel is zorgen voor voldoende natuurlijk voedsel in de tuin. Vogels zijn dol op insecten, deze komen af op bloemen en zaden maar ook op een grasveld en onder afgevallen bladeren. Verder is de aanwezigheid van bessenstruiken en notenbomen ook een grote pré voor vogels. Lees hier nog meer tips voor een vogelvriendelijke tuin: Je tuin of balkon vogelklaar met 5 tips – GroeneBuurten

 

 

Foto: pixabay.com, blende12