Hoezo, van boomtuin tot ongeluk? Wat heeft het één nu met het ander te maken? Toch ligt er een oorzaak-gevolg om te hoek. Benieuwd hoe dan? Lees er hier meer over.
Van boomtuin tot ongeluk
Wuivende grassen, ritselende blaadjes en kleurrijke bloemen. Zo toveren bewoners kale boomspiegels om tot een plukje groen in de versteende stad. Mooi en goed voor onze geest, al dat groen. Ook voor GroeneBuurten kan het niet groen genoeg zijn. Waar zit dan dat ongeluk in relatie tot de boomtuin?
Eerst even de feiten. De afgelopen weken vonden er in Amsterdam plotsklaps drie ongelukken plaats waarbij een auto een persoon aanreed, en waarbij een boomtuin een grote rol speelde. Geen idee of dat veel is in relatie tot het totale aantal ongelukken tussen auto en mens in de stad in die weken, maar als jij degene bent die aangereden is (of juist iemand omver gereden hebt), is die ene keer al teveel. Zeker als het te voorkomen zou zijn geweest door wat adviezen voor boomtuinen in acht te nemen.
Want wat gebeurde er nu precies? Bij alle gevallen waren de planten in de boomtuin heel hoog gegroeid, zeker meer dan een meter. De automobilist die nietsvermoedend aan kwam rijden, zag door de hoge begroeiing niet dat er iemand van de stoep stapte of om de hoek fietste. En voilà, het ongeluk vond plaats. Heel ongelukkig!
Ongelukken voorkomen
Zichtbaarheid is belangrijk in de drukke stad. Er zijn overal kinderen, ouderen (met rollators) of op mobieltjes turende personen, die oftewel te onoplettend of te langzaam zijn voor de snelle stadsmens. Het is wijs om desondanks toch meer rekening met hen te houden, al is het alleen maar omdat wijzelf ook allemaal vroeg of laat tot een van deze groepen behoren. Vandaar dat er regels zijn om de zichtbaarheid in straten te bewaken, en die gelden ook voor boomtuinen.
Wat kun jij dus doen als je een boomtuin aanlegt?
- Zorg ervoor dat de beplanting bestaat uit laag groeiende soorten. Het advies is om daarbij een maximale groeihoogte van 60 centimeter aan te houden.
- Snoei planten die toch hoger groeien op tijd. Dat biedt ook meer licht voor de lagere soorten die dan weer beter kunnen groeien. Dus groen blijft het toch wel.
PS: Hetzelfde advies geldt natuurlijk ook voor andersoortige plantstroken en bloembakken die aan de straatrand staan.
Wist je trouwens dat soorten als bamboe, vlinderstruiken of heesters überhaupt verboden zijn in boomspiegels? Dat is niet alleen voor de zichtbaarheid, maar vooral omdat de boom daar veel van te lijden heeft. En jij wilt met jouw kleine stukje groen toch niet die grote boom schade bezorgen! Meer tips over hoe je een mooie boomspiegel maakt zonder dat de boom daaraan kapot gaat, lees je hier.