Groenprofessional aan het woord

Huis te Vraag

Katja Kandelaars, tuinvrouw begraafplaats Huis te Vraag

Bijzondere ‘stemming’

Als je door het hek bij begraafplaats Huis te Vraag een woud van groen binnentreedt, voel je meteen dat je op een bijzondere plek terechtgekomen bent. De rust daalt op je neer bij de aanblik van het woonhuis in de ochtendzon en dwalend over de paadjes langs vervallen graven met sprookjesachtig woekerend klimop, waan je je in een andere eeuw. Tuinvrouw Katja Kandelaars voelt zich bevoorrecht om hier te werken en ook menig bezoeker wentelt zich graag in de bijzondere ‘stemming’ die de tuin uitademt.

De natuur haar gang laten gaan

Al tien jaar doet Katja het onderhoud op Huis te Vraag voor de gemeente, samen met collega Gitte en twee vrijwilligers. Ze vindt het heel fijn om het levenswerk te mogen voortzetten van de vorig jaar overleden Leon van der Heijden. Katja: “Leon en zijn vrouw Willemijn hebben het huis 35 jaar bewoond en hij was met veel bevlogenheid de beschermer van de unieke ‘stemming’ die je hier voelt. Enerzijds houden we om die sfeer te behouden de buxushagen en klimop in toom maar we laten ook de natuur haar gang gaan.”

“Juist die dubbelheid heeft een bepaald soort uitwerking op bezoekers. Mensen komen hier graag voor rust en bezinning en dagelijks bieden buurtbewoners spontaan hun hulp aan. Je vergeet hier gewoon dat je in Amsterdam bent, ook als je voorbij het huis loopt en het zicht op het weiland hebt. Dat zijn we nu aan het terugbrengen tot het dotterbloem grasland dat het ooit was, ecologisch heel interessant. Dat beeld zou totaal geruïneerd worden als daar een fietspad doorheen zou lopen.”

Passende lezingen en exposities

Om dit cultureel historische erfgoed te beschermen tegen de constante dreiging van watertandende projectontwikkelaars en de voortdurend oprukkende stad, heeft het tuinteam samen met familie en vrienden van Leon, Stichting Huis te Vraag opgericht. Katja: “Het gebouw is zo onlosmakelijk verbonden met de bijzondere sfeer in de tuin! Van beheerder De Nieuwe Ooster mogen we hier passende lezingen en exposities organiseren over natuur, bezinning en de dood. Dit sluit goed aan bij de tendens in de maatschappij om de dood een meer natuurlijke plek te geven in onze levens. Ook denken we aan lezingen over cultureel historisch erfgoed, biodiversiteit en tuinonderhoud. We willen de buurt ook van harte uitnodigen ons te benaderen als er ideeën zijn voor passende activiteiten.”

Katja met vrijwilligers Joop en Marieke bij het huis

Wil je zorgen dat deze prachtige plek behouden wordt of heb je ideeën voor passende activiteiten in het gebouw, kijk dan op www.huistevraag.nl

Tekst en foto’s: Monique Laan