Sinds een jaar woont Doris Koolmees (25) in de Rivierenbuurt. Van haar balkon wil ze een groene oase maken waar vogels graag langskomen. Zeker nu ze sinds kort als tuinvogelconsulent bij de Vogelbescherming advies geeft aan bewoners hoe zij hun balkon of tuin vogelvriendelijker kunnen maken.
Doris: ‘Het lijkt me ontzettend leuk om samen met mensen of een school te kijken wat hun wensen zijn en hoe dat voor elkaar te krijgen is. Ik schrijf dan een gedetailleerd plan, wat nog gecheckt wordt door meer ervaren collega’s bij de Vogelbescherming.’
Diversiteit zorgt voor vogelvriendelijke omgeving
‘De kern van een vogelvriendelijke omgeving is diversiteit’, legt Doris uit. ‘Denk hierbij aan verschil in hoogtes en soorten inheemse planten. Het is mooi als bodembedekkers, kruiden, bloemen, klimmers, struiken en bomen elkaar afwisselen in een tuin. Ook elementen als een klein vijvertje, pergola of stapelmuurtje zijn belangrijk. Zo vinden vogels en insecten het hele jaar voedsel, water, plekken om te nestelen en beschutting.’ Over de juiste plaatsing van vogelhuisjes heeft Doris ook veel tips.
Haar eigen balkon
In juni is ze begonnen met haar eigen balkon maar omdat ze alles biologisch wil, gaat het langzaam. ‘Ik zoek bij iedereen en via internet naar zaden en stekjes, die hier dan ook overal in huis staan te wortelen’, vertelt ze lachend.
Vogels en tuinen als nieuwe weg
Echt gelukkig wordt Doris van dieren, planten en duurzaamheid. ‘Na mijn afstuderen als pedagogisch hulpverlener kwam ik er nauwelijks meer aan toe, merkte ik.’ Na een ongeluk, waarbij ze lang de deur niet uit kon, gooide ze het roer om. Ze geeft nu natuurlessen op een naschoolse opvang en besteedt weer veel tijd aan natuurexcursies en cursussen. ‘Er is zoveel, op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik richt me nu voorlopig op vogels en tuinen, daarna bouw ik het verder uit.’
Binnenkort verschijnen de adviezen van Doris voor meer vogels in tuin en op balkon op onze website. Houdt deze dus in de gaten als je hier meer over wilt weten.