Door corona lijkt een herwaardering voor de natuur te ontstaan. Natuurmonumenten hield tijdens de lockdown een groot Tuinonderzoek om te zien of mensen iets extra’s willen doen voor de natuur in hun tuin. Daaruit blijkt dat ruim driekwart van de bijna 45.000 respondenten daartoe bereid is. Dat zou heel fijn zijn voor plant en dier, aangezien al die privétuinen gezamenlijk een mooi oppervlak vormen.
Iets extra’s in de tuin
Veel mensen willen best een waterbakje neerzetten of een nestkastje ophangen. Dit zijn kleine aanpassingen, maar van grote waarde voor dieren. Ook wil 60% meer planten en bloemen neerzetten. Als zij dit doen, levert dat een mooie bijdrage aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid in hun omgeving. Het is vooral hoopvol dat veel tuinbezitters de ambitie hebben binnenkort tegels te gaan vervangen door groen. Aan de slag dus, tuinbezitters!
Als je wel die wens hebt, maar er tegen opziet om wat voor reden dan ook, houd dan onze website en nieuwsbrief in de gaten; in het najaar zullen we buurtbewoners van verschillende woonblokken gaan helpen bij het onttegelen van hun tuin.
Nu al zelf meedoen?
Wil jij tips voor een groenere tuin? Of meedoen aan het tuinonderzoek en kans maken op een tuin-make-over? Of een gratis actiepakket met bloemzaadjes bestellen? Kijk op de website van Natuurmonumenten. Tot 30 juni kun je nog meedoen aan het onderzoek.
Heb je weinig ruimte? Een tip van Natuurmonumenten: Ga de hoogte in. Plant een struik tegen die muur, of laat een klimopsoort of andere klimmer groeien tegen je schutting. Vervangen door een heg kan ook. Verticaal groen biedt verkoeling en geeft goede nestelplekken voor vogels.
Maai-me-nietje plaatsen
Nog zo’n leuke actie van Natuurmonumenten voor meer biodiversiteit is het ‘Maai-me-nietje’. In plantsoenen en bermen in je buurt leven vaak allerlei bijen, vlinders en insecten. Ze komen af op paardenbloemen, madeliefjes of andere bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Dit is noodzakelijk om te kunnen leven, maar als er te vroeg en rigoreus gemaaid wordt, is er voor deze dieren geen voedsel meer te vinden. Bovendien kunnen ze dan geen zaad vormen.
Weet jij ook een plek in je buurt waar zo rigoreus gemaaid wordt? Plaats daar dan een ‘maai-me-nietje’! Je kunt hem zelf maken. Op hun website vind je een handige toolkit en een filmpje. Hopelijk blijft dit stukje groen dan maaibeurten bespaard en blijft hij mooi vol staan vol bloemen.