Op 7 maart is de natuurspeeltuin van de Kindercampus op de Zuidas geopend. GroeneBuurten was hierbij aanwezig. Deze natuurspeeltuin is een groene aanwinst voor de Zuidas en een prachtig voorbeeld voor andere scholen. Ook buurtbewoners kunnen er gebruik van maken. We spraken met directrice Jet Hilberdink over de waarde van de natuurspeeltuin voor de leerlingen en de buurt.
Opening Natuurspeeltuin
Het is een vroege dinsdagochtend en ondanks de natte sneeuw staat het plein van de Kindercampus stampvol. Op de achtergrond pronken nu niet alleen meer kantoorgebouwen maar ook een bijzondere nieuwe speelplaats. De sfeer is feestelijk en directrice van de Kindercampus, Jet Hilberdink voert het woord. Trots vertelt zij hoe de kinderen mee hebben geholpen met het aanleggen van de tuin. Vervolgens wordt de tuin ceremonieel ingewijd door een wilgendans onder begeleiding van tuinontwerper Jan van Schaik. Met zijn bedrijf Zandraket zijn al veel natuurspeeltuinen tot stand gekomen. Wilgen spelen een grote rol in de tuinen van Jan en daarom wordt hij ook wel de Wilgenman genoemd. De Kindercampus bevindt zich aan de Boelegracht, en moest in verband met geplande nieuwbouw haar speelplaats verplaatsen. “Dat was in eerste instantie erg jammer want we hadden een hele mooie plek” vertelt Hilberdink. “Maar we hadden veel vertrouwen in de nieuwe plek en het werk van Jan van Schaik, die ook onze vorige tuin heeft ontworpen”.
Natuur in het onderwijs
Het concept van een natuurspeeltuin is dus niet nieuw voor de school. “We werken volgens het OGO-concept, ontwikkelingsgericht onderwijs” zegt Jet. “Dit houdt bijvoorbeeld in dat we werken met thema’s waar we ook in de praktijk mee aan de slag gaan. De tuin en natuur worden daar volop in meegenomen. Zo is groep 7 nu aan de slag met het thema ‘de moestuin’. Zij zullen zich ontfermen over het aanplanten en onderhouden hiervan.” Het OGO-concept maakt de school wel iets anders dan een reguliere basisschool. Zo komen de kinderen nogal eens met modderige of natte kleren thuis. “We vertellen ouders ook dat ze hun kinderen niet de mooiste kleren moet aantrekken. Voor een kind is de dag namelijk geslaagd als het in de modder heeft kunnen rollen of met de handen in de aarde heeft kunnen werken.” aldus Hilberdink. “Ook hebben we een ‘strandje’ met een poel waar de kinderen tot heuphoogte in kunnen lopen.”
Beeld: Jan Vonk
In de aanloop naar de nieuwe speelplaats zijn de kinderen volop betrokken. Tijdens de opening op 7 maart was dit goed terug te zien. Een aantal leerlingen uit groep 8 gaf ons een tour door de tuin met uitleg over het tot stand komen. “Iemand uit onze klas wilde graag een tunnel, net als in onze vorige speeltuin, die hebben we hier gemaakt.” De leerlingen leggen uit hoe een wilgentak opnieuw wortel zal schieten zodat er straks weer nieuwe bomen zullen groeien. We lopen door naar een grote open plek. “Deze plek kan vollopen als het heel erg hard gaat regenen, we moeten nog maar zien of dat gaat gebeuren.” Het is duidelijk dat deze kinderen de tuin echt begrijpen. Ook zijn er mozaïek tegels aangelegd die de leerlingen zelf hebben ontworpen en gemaakt. Zo is het echt een plek voor en door de leerlingen geworden.
Hergebruik en fantasie
De inbreng van de leerlingen is niet het enige dat deze natuurspeeltuin zo uniek maakt. Vrijwel alle materialen zijn hergebruikt, van oude boomstammen tot grote cementblokken. De materialen zijn lokaal gevonden, bijvoorbeeld uit het nabijgelegen depot van de gemeente. “Het ontwerp van de tuin paste zich elke keer aan op wat er zich aandiende.” vertelt Jan van Schaik tijdens de tour. Op het eerste oog zijn de cementblokken misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een speeltuin. “Wij vonden het belangrijk om sommige ruimten in de speeltuin nog niet helemaal uit te denken, zo ontstaat er ruimte voor verbeelding bij de kinderen. Dat zou ik andere scholen ook graag willen meegeven, dat niet alles al helemaal ingevuld hoeft te worden.” legt Jet Hilberdink uit.
Voor de buurt
De speeltuin is niet alleen een mooie plek voor de kinderen van de Kindercampus maar is ook toegankelijk voor omwonenden na 14:15 op doordeweekse dagen. De Zuidas staat weinig bekend als woonwijk. Inmiddels wonen er ongeveer 5000 mensen en vanaf 2024 komen er nog 1.350 woningen bij. Een groene omgeving tussen alle bebouwing is dan wel zo prettig én verbindend. Niet alleen voor mens maar ook voor plant en dier. De speeltuin zal waarschijnlijk ook druk worden bezocht door allerlei insecten; want de tuin is ingezaaid met een heleboel inheemse plantensoorten. Daarnaast zijn er verschillende stapelmuren waar beestjes zich schuil kunnen houden.
Kom je snel langs om de nieuwe natuurspeeltuin te bewonderen? Lees hier meer over de visie van de Kindercampus.