Een dierenparadijs in winterse stadstuin- of balkon

Het weer kan in dit jaargetijde nog steeds flink winters worden, met sneeuw en vorst. Vooral voor de wilde dieren in onze drukke en volgebouwde stad kan dat flink bikkelen zijn. Is jouw tuin of balkon al ingericht om hen een helpende hand te bieden?

Hoe help je de stadsnatuur

Tuinen en balkons kunnen de stadsnatuur veel bieden. Daarbij geldt: hoe natuurlijker, hoe beter. Als je de dieren dus wilt helpen, zorg dan vooral voor veel gevarieerde vegetatie die mag groeien, bloeien én afsterven en daarna gewoon mag blijven liggen. Want zo’n tuin of balkon biedt eigenlijk alles wat dieren nodig hebben.

Mocht je het leuk vinden om nog wat extra’s te doen, zeker in deze koude wintermaanden, kun je de dieren bijvoeren. Let er wel op dat je het goed doet, want anders help je ze van de regen in de drup. Geef daarom vooral geen menseneten, zoals brood of mensenpindakaas, want dat is veel te zout! Verder kun je vogels en egels helpen met de volgende tips.

Vogels

Wat veel mensen niet weten is dat vogelvoer ook kan bederven en dan ongezond is voor vogels. Of dat zieke vogels elkaar sneller besmetten op een voerplaats. De Vogelbescherming geeft de volgende tips over hoe je hygiënisch kunt voeren:

1. Voer kleine hoeveelheden zodat het in de avond op is. Voer dat blijft liggen wordt vies én het trekt muizen of ratten aan.
2. Maak de voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Borstel de resten eraf en ontsmet ze met kokend water of een desinfectiemiddel.
3. Vooral vetbollen en vogelpindakaas bederven snel bij zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies of er komt een schimmelwaas op. Ook zaden kunnen gaan klonteren als ze nat worden. Haal het dan weg.
4. Zorg ook in de winter voor vers water. Je kunt het aanbieden in een platte waterschaal. Ververs dit water regelmatig
5. Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Egels

Egels kun je wat kattenbrokjes geven. Zorg ook voor vers water, maar geef vooral GEEN melk! De grootste bedreiging in de winter en vroege lente zijn echter kou en nattigheid. Daarom help je de egel het best met een wild stukje tuin. Een hoop dode bladeren die mag blijven liggen, biedt hem een prachtig hol. Ook kun je een huisje plaatsen voor een extra zekere schuilplek. Je kunt deze kopen maar ook zelf maken. Op egelbescherming.nl vind je een handige bouwtekening.

Geniet van alle kleine vriendjes in je tuin of balkon!