Zijn bladblazers en robotmaaiers werkelijk zo handig?
Wij laten graag allerlei apparaten het zware werk voor ons opknappen. Handig, zo’n bladblazer, als je stoep vol bladeren ligt. En de robotmaaier zorgt voor een strak gazon terwijl jij lekker binnen zit. Toch vergeten we vaak dat deze handige hulpstukken een hoop negatieve effecten hebben, vooral voor onze mede-aardbewoners.
Laat ze lekker liggen, die bladeren
Bladeren vervullen een belangrijke functie in de natuur. Ze verteren met behulp van allerlei bodemdiertjes tot uitstekende voeding voor de planten in de tuin. Bovendien bieden ze tijdens de winter een goede woonplaats voor allerlei dieren. Veel insecten als vinders en wilde bijen, maar ook egels of padden, overwinteren tussen de achtergebleven bladeren in de tuin. Ze hoeven dus helemaal niet opgeruimd te worden. Samengeharkt in de hoeken, onder struiken of de schutting leveren ze een heel nuttige bijdrage aan de biodiversiteit.
Eigenlijk zijn bladblazers ook voor de mens niet altijd zo prettig. Ze maken bijvoorbeeld een flinke hoop herrie, zowel de benzine- als de elektrische bladblazers. Daarnaast stoten ze een flinke hoeveelheden schadelijke stoffen als stikstofdioxide, koolmonoxide en fijnstof uit.
Robotmaaiers zijn ook egelmaaiers
Ook robotmaaiers hebben zo hun minpunten. De automatische maaiers lijken een uitkomst voor tuineigenaren met een gazon, maar ze maaien naast het gras ook allerlei dieren mee.
Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland hield een enquête om te zien wat de consequenties zijn voor egels. Daaruit blijkt dat 1 op 30 van de totaal 659 deelnemers weleens dode of gewonde egels terugvonden na afloop van het werk van de robotmaaier. En het gaat al helemaal niet goed met de egel in Nederland, onder andere omdat zijn voornaamste voedselbronnen, insecten en slakken, zo afnemen. Het is dus dubbel wrang dat de maaier niet alleen egels maar ook slakken doodt.
Het lijstje met slachtoffers kan uitgebreid worden met kikkers, padden, salamanders, mollen en muizen. Natuurorganisaties raden daarom aan om de automatische maaier niet ‘s nachts te gebruiken (want dan zijn de dieren het meest actief), vooraf alle dieren van het gazon te verwijderen én een toestel laag toestel (< 4,5 cm) met de nodige veiligheidsmechanismen aan te schaffen.