Voeding voor de bodem

Voeding voor de bodem

Als je graag bezig bent met planten, dan werk je automatisch ook met de bodem. Het is de basis waarop jouw planten goed (of juist niet zo goed) groeien. Hoe houd je de bodem eigenlijk gezond? Is voeden nodig? Nu het najaar aanbreekt, gaan veel bewoners hun tuin klaarmaken voor de winterrust. Hét moment om aandacht te besteden aan goede voeding voor de bodem. Hierbij de 4 belangrijkste tips.

Voeding voor de bodem

Wist je dat een gezonde bodem slechts 5% bodemleven bevat? Het bodemleven is onderdeel van het organisch materiaal, samen met plantenresten, uitwerpselen en dode dieren. In totaal maakt dat niet meer dan 11% uit van gezonde grond. De rest wordt gevormd door minerale deeltjes, lucht en water.

Ondanks hun geringe aandeel is het bodemleven wel enorm belangrijk. Zij verteren het dode materiaal en maken het zo weer beschikbaar als voedsel in de bodem. Het zijn wel miljoenen levende wezens per m2 grond! Zonder hen zouden jouw planten niet kunnen groeien en wij als mensheid niet bestaan. Daarom 4 tips om dit enorm belangrijke bodemleven te koesteren:

  1. De beste tip is eigenlijk om deze kringloop van leven gewoon zijn werk te laten doen. Laat dus afvallende bladeren en dorre stengels in het najaar gewoon lekker liggen in plaats van op te ruimen. Het beschermt de bodem tegen de weersinvloeden en het bodemleven heeft zo meer dan genoeg voedsel om te verteren en goed te gedijen.
  2. Laat de bodem sowieso zo veel als mogelijk met rust. Want elke keer dat jij de tuin flink schoffelt of omploegt, verstoor je het bodemleven drastisch. En dat resulteert in een minder goede kringloop die zich slechts heel langzaam, soms pas over jaren, weer herstelt.
  3. Veel mensen denken dat zij ieder jaar weer nieuwe aarde moeten toevoegen, omdat anders hun planten niet goed zullen groeien. Helaas is vaker het omgekeerde waar: de planten groeien niet goed omdat ze veel te veel voeding krijgen. Er worden namelijk allerlei chemische minerale voedingsstoffen aan tuinaarde en potgrond toegevoegd. Vaak zorgt dit voor overbemesting, waar vooral brandnetels, zevenblad en bramen van profiteren. Daarnaast zijn al die zakken aarde ook niet erg duurzaam, o.a. omdat er nog steeds veen wordt toegevoegd waarvoor natuurgebieden in Oost Europa worden afgegraven. Kies er liever voor om wat bladcompost of wormenthee te geven, maar doe dat vooral ook met mate!
  4. Op plekken waar je weinig natuurlijk tuinafval hebt, zoals een balkon of een tuin met weinig bomen in de buurt, kun je zelf zorgen voor die natuurlijke beschermlaag tegen wind, regen, zon en vorst. Dat doe je door mulch aan te brengen. Mulchen is niets anders dan de bodem bedekken met organisch materiaal. Eigenlijk hetzelfde dus als die afgevallen bladeren en dode stengels van Tip 1. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld stro, houtsnippers van snoeihout, bladeren of grasmaaisel. Voor grotere oppervlakten kun je bij Bio-Kultura zowel goede mulch als houtsnippers van lokaal snoeiafval kopen.

Niet alleen het bodemleven wordt blij van deze tips, ook jijzelf profiteert. Want jij hebt minder werk te doen en bij gebruik van de aanwezige dode plantenresten ook minder kosten. Bovendien bied jij zo voedsel, bescherming en een overwinteringsplek aan allerlei leuke en nuttige dieren!

Wil je meer weten over het hoe en waarom van mulchen, ook in het voorjaar? Lees dan dit artikel.

Boost voor het bodemleven!

Om het mulchen te promoten organiseerde GroeneBuurten een inkoopactie voor bewonersinitiatieven in Zuid. Zij hebben het bodemleven in hun gemeenschapstuinen hiermee een goede boost kunnen geven. Het fotoverslag van de ophaaldagen vind je in onze nieuwsbrief.

Als je meer wilt te weten over mulchen en het bodemleven, kom dan naar onze gratis workshop Pep je bodem op!. Die vindt plaats op 3 oktober in de Tuin van de Wijk Olympus.