Vind jij het ook leuk om meer te weten over de natuur in de stad? Doe dan zelf mee aan één van deze burgeronderzoeken. Het is zowel leuk als leerzaam om te doen, soms gaat er een nieuwe wereld voor je open. Bovendien is burgerwetenschap ofwel citizen science van groot belang. Want hoe meer mensen helpen, des te meer data en beter inzicht wij allen krijgen krijgen.
De komende periode zijn er meerdere projecten waarbij je kan aansluiten. Hieronder een selectie.
1. Meet de Mees
Heb jij een koolmees-nestkast hangen in je tuin? Met dit onderzoek worden de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen gemeten via de koolmees. Deelnemers melden hun nestkast aan en verzamelen na afloop van het broedseizoen niet-uitgekomen eieren en dode jonge koolmezen. De hierin aanwezige bestrijdingsmiddelen worden geanalyseerd in een laboratorium. De organisatie zoekt ook nog mensen die als verzamelhub willen fungeren in hun omgeving. Meer informatie en aanmelden: https://www.hsleiden.nl/onderzoeken/project/meet-de-mees
2. City Nature Challenge Amsterdam
In de stad is een grote biodiversiteit, maar veel hiervan is ook nog erg verborgen. Het doel is om tussen 25-28 april zoveel mogelijk verschillende soorten in de stad te vinden. Ongeveer 400 steden over de hele wereld doen mee aan de City Nature Challenge. Hoe kan jij deelnemen? Upload foto’s van dieren, planten, schimmels etc die je in Amsterdam hebt gevonden tussen 25 t/m 28 april op www.waarneming.nl of via de app Obsidentify. Meer informatie: www.citynaturechallenge.org of mail naar cncamsterdam@gmail.com.
3. Burgeronderzoek natuuroevers Vondelpark en Beatrixpark
Langs twee natuuroevers in het Vondelpark en een oever in het Beatrixpark hebben vrijwilligers inheemse beplanting geplant. Je kan helpen om te onderzoeken of deze beplanting zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Via www.waarneming.nl of via de app Obsidentify meld je welke dieren (insecten, amfibien, muizen, vogels etc), planten schimmels jij daar ziet. Dat kan bij voorkeur het hele jaar door of combineer het met de City Nature Challenge (zie hierboven). Meer informatie via https://groenebuurten.nl/burgeronderzoek-natuuroevers/ en aanmelden via info@groenebuurten.nl
4. Nationale bijentelling
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom kan iedereen half april meedoen aan dit landelijk bijenonderzoek door een half uurtje te tellen. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. Op de website staat tips hoe je 16 bijensoorten kan herkennen, bekijk de BIJ-les en als je met kinderen wilt tellen, dan zijn er ook leuke spelletjes.